Саудитска Арабия и други страни от Залива са приели искане на САЩ да разположат отново на тяхна територия и във водите на Залива американски войски с цел възпиране на евентуални атаки от Иран, съобщи днес саудитският вестник "Ашарк Ал Аусат", цитиран от ДПА. 

Страните са одобрили разполагането на американските сили въз основа на двустранните споразумения между тях и САЩ, отбелязва вестникът, без да посочва за кои точно страни става дума. Добавя се, че САЩ нямат намерение да влизат във война с Иран. 

"Главната цел на новото разполагане на американски сили в страните от Залива е за предприемане на съвместни действия, които да възпират Иран от опити за военна ескалация на положението и за атаки срещу страните от Залива или срещу американски интереси в региона, а не за война срещу (Техеран)"  - пише вестникът, като цитира добре информирани източници от региона.

Вестникът припомня за извършените тези дни бомбени саботажи срещу няколко търговски кораба и танкери в Залива. А американското Централно командване, което отговаря за региона, заяви тази седмица, че американските сили в Ирак и съседна Сирия са поставени в състояние на повишена готовност заради "достоверни" заплахи от иранските сили ,предаде БТА.

Вчера президентът Доналд Тръмп отрече да е бил в противоречие с най-близките си сътрудници - и.д. министъра на отбраната Патрик Шанахан, държавния секретар Майк Помпео и съветника по националната сигурност Джон Болтън и да ги е обвинявал, че искат да го тласнат към война с Иран. Президентът каза, че сам взема решенията си, предаде Ройтерс.

-Няма да има война, защото нито ние искаме война, нито някой има идеята или илюзияа, че може да се конфронтира с Иран в региона -  каза днес в края на посещение в Китай иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от агенцията.

Тръмп каза и че очаква Иран сам поиска преговори, след като САЩ излязоха от сключената през 2015 г. международна сделка за ядрената програма на ислямската република, наложиха и отново осакатяващи икономиката търговски санкции и пратиха самолетоносач, бойна група кораби и стратегически бомбардировачи в Близкия изток.