Москва се надява, че президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещнат през юни на форума на Г-20 в японския град Осака. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската държавна телевизия, цитиран от БНР.

Руската страна очаква от Вашингтон конкретни предложения за формата на срещата. Според гласа на Путин двамата президенти могат както да разговарят на крак в кулоарите на форума, така и да проведат пълноформатна среща с предварително съгласуван дневен ред. За Москва вторият вариант "отговаря вна общите интереси".

„Всички знаем, че през последните три години Тръмп нееднократно е казвал, че иска да подобри отношенията си с Русия. Едва ли ще разберем до края какъв смисъл влага в тези думи“, посочи още Песков. 

Според него най-важните въпроси в двустранните отношения са свързани със стратегическата стабилност и разоръжаването. Говорителят на Кремъл обаче не се ангажира с коментар или прогноза как вижда бъдещето на руско-американските отношения. И обвърза този въпрос с предстоящата кампания за президентските избори в САЩ наесен догодина. Песков обаче очаква "някои неща да бъдат изяснени" в Осака - без да даде подробности какво има предвид.