Бившият служебен премиер и председател на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков смята, че президентът Румен Радев не се намесва в съдебната власт и не вижда нищо осъдително в срещите му около предстоящия избор на нов главен прокурор. 

„Аз не виждам нещо осъдително в това държавният глава да направи среща с настоящия главен прокурор, който има още 7-8 месеца на този пост. 
Трябва да има диалог между властите. Това, че са отделни съдебна власт, изпълнителна, законодателна, президентска, не значи, че трябва да има китайски стени между тях. Нашите първи държавни мъже трябва да си говорят. Това е съвсем нормално и има механизми, по който се контролират действията на всички от съответните власти. Не виждам нещо чрезвичайно
“, коментира проф. Герджиков е интервю за БНТ. 

Според него президентът Румен Радев не се намесва в съдебната власт, каквито обвинения отправи премиерът Бойко Борисов.

„Не виждам някаква намеса или недопустима намеса. Това е диалог между властите, за мен той е нормален.“, каза проф. Герджиков, който оглави служебното правителство на президента Радев през 2017 г. 

Попитан за предложените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени за предсрочно отстраняване на главния прокурор и двамата ръководители на висшите съдилища, проф. Герджиков каза, че трябва да има такива работещи механизми.

„Не трябва да има никой, който не е под контрол. Нормално е тези, които са дали властта да имат възможността при нарушения, съобразно законите на страната да поемат своята отговорност. Няма пречка те да бъдат сменени по средата на мандата по съответния ред, по който те са избрани. Има си кадрови орган – Висш съдебен съвет, който може да прави предложение до парламента. Така че това са неща, които са нормални.“

За Огнян Гердживко председателят на Върховния касационен съд – Лозан Панов, е „малко краен“.

„Твърде много се хлъзна по посока на политиката, нещо което аз лично не одобрявам и не само аз. Все пак преди всичко той е представител на съдебната власт, на най-висока позиция. Би трябвало да стои по-далеч от политиката.“, смята той. 

И накрая добави, че „не е толкова болна съдебната система, колкото се опитват да внушат някои“