One Dance Week 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Фестивалът ще представи някои от най-актуалните имена на съвременната сцена, както и млади артисти от различни кътчета на планетата - Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия, и други.

Пълната програма ще намерите тук.

Фестивален пас

Само в рамките на денонощието на 24 май One Dance Week дава специална възможност на почитателите на съвременното танцовото изкуство да закупят Фестивален пас. Активацията ще бъде достъпна чрез Facebook страницата и уебсайта на One Dance Week само за 24 часа. Разгледайте пълната програма на фестивала и изберете минимум 8 представления, които искате да гледате чрез формата тук.

СЕПТЕМВРИ

Откриването на фестивала е на 20 септември от 20:00 часа в Дом на културата „Борис Христов” с “Дете” - последната продукция на знаковата белгийска компания Peeping Tom.

Безкомпромисно представление с внушителна сценография, което проследява различните етапи и скритите лица на детството - най-същественият етап в развитието на личността. Сцената се превръща в магическа гора, а сетивата се преобръщат, защото случващото се пред очите на публиката ще докосне и събуди спомените за собствени преживявания, предразсъдъците и табуто.  Поради големия интерес, “Дете” ще бъде представен и на извънредната дата 21 септември.

След силния старт следва силно продължение. На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла “Медиум” на индонезийския хореограф Рианто - съвременен прочит на екзотичния ритуален феномен Ленгер - танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия. Чрез състояние на транс и пълен самоконтрол, Рианто се преобразява в поредица бинарни образи, за да освободи съзнанието чрез експресивния език на тялото.

Peeping Tom @ Oleg Degtiarov

Следват спектаклите “Под небето ниско” на сирийския мултидисциплинарен артист Уеал Али (27.09) и “Танцувам, защото не вярвам на думи” на японската хореографка Каори Ито (29.09). И двете представления ще бъдат показани на Камерна сцена на Драматичен театър Пловдив.

В “Под небето ниско” двама приятели от Сирия ще поемат по следите на изгубеното минало, за да се върнат към корените си, които ги определят. В “Танцувам, защото не вярвам на думи” Каори Ито, един от водещите артисти на японската танцова сцена, и баща й – скулпторът Хироши Ито – ще преоткрият, чрез изкуството на танца, една от най-силните семейни връзки.

Междувременно едни от най-добрите брейк денс артисти от Тайван канят публиката да се включи в техния Monday School - открит урок в централната част на Пловдив (28.09 и 29.09).

На 29 септември сегедската компания за съвременен танц ще представи своята интерпретация на едно от най-обичаните класически произведения - “Кармина Бурана”, ода за човешките състояние и неизбежната съдба. Спектакълът със зрелищни ефекти, прецизна хореография и зашеметяващи танцови умения вдъхва нов живот на популярната кантата на Карл Орф, създадена по едноименния средновековен сборник с разкази.

Carmina Burana @ Tarnavölgyi Photography

ОКТОМВРИ

@ Мартин Талага

Октомври продължава с тайванския фокус и спектаклите “СвободниСтъпки” (03.10) и “СвободниСтъпки - Нини” (04.10) на компанията HORSE.

Паралелно, през вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата “Борис Христов” ще видим италианска хореографка Луна Ченере. Солов танц, празнуващ голотата, “Кокоро” (преведено от японски) се свързва с дълбините на вътрешния свят, ума и сърцето.

На 4 октомври спектакълът “Сома” на чешкия хореограф Мартин Талага ще ни напомни, че тялото не е просто материална опаковка, а тленна обвивка на това, което наистина ни прави хора. Носител на голямата награда на чешката танцова платформа през 2018.

Основен акцент от програмата на фестивала е и гостуването на израелската L-E-V Company на Шарон Еял и Гай Бехар на 5 и 6 октомври, които ще представят най-новия си спектакъл “Глава трета”. Световна премиера ще се състои броени дни по-рано в Германия. Емоционално-заредено представление, посветено на преодоляването на раздялата, което затваря трилогията от спектакли, посветени на вечната тема за Любовта.

L-E-V Company @ André-Le-Corre

На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, и звуковият артист Ханс Питър Кун ще представят пърформанс-инсталацията “Златни илюзии”. Четиримата артисти преплитат звук, светлина и движение в едно цяло, като по този начин създават свят от художествени образи, вдъхновен от цветовете и символите.

Друг основен акцент в празничната програмата е спектакълът A Simple Space на австралийската компания за съвременен цирк – Gravity & Other Myths. Оспорващи законите на гравитацията чрез невиждани циркови трикове, 7 акробати ще прелитат над публиката без предпазни въжета и ще прекрачат границите на човешките възможности. Спектакълът ще бъде представен на 18 и 19 октомври, а за тези, които не ги е страх от свободно летене, се препоръчват местата от първите редове.

One Dance Week ще представи и новото поколение съвременни артисти от Канада. В танцовия уикенд на 11 и 12 октомври в Дома на културата “Борис Христов” гостуват „Космическа любов“ на хореографката Клара Фюре и “Някога преди” на компанията Out Innerspace.

В “Космическа любов” (11.10) декорите са минималистични, а сиянието на прожекторите създава усещането, че се намираме в Космоса, където всички форми на общуване стават възможни. Светът в “Някога преди” (12.10) гравитира на границата между формите и безформеността, миналото и сегашното, телесното и духовното.

Out Innerspace @ David Raymond

Фестивалната програма завършва със силен фокус върху съвременния танц на Полша със спектаклите “Втора природа” на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18.10) и “Добре дошли” на Аурора Лубос (19.10).

Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, за да представят съвременен прочит на травмата на Холокоста, а Аурора Лубос засяга болезнената тема за бежанската криза в Европа.

***

Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

One Dance Week e най-големият форум в страната, посветен на изкуството на съвременния танц и допринасящ за децентрализацията на съвременната танцова сцена в България с представянето на иновативно и съществено културно съдържание, целящо цялостно развитие културната сцена.

One Dance Week се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства” и е един от основните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com.