Шведската заместник-главна прокурорка Ева-Мари Першон внесе заповед за задочното задържане на Джулиан Асанж по обвинението в изнасилване, предаде Ройтерс. При одобрение съдебната заповед ще бъде първата крачка в посока на екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" от Великобритания, където той излежава 50-седмична присъда за нарушаване на гаранция.

Предишното дело в Швеция бе започнато през 2010 г., но през 2017 г. бе спряно.

Асанж, който отхвърля обвиненията, бе арестуван в Лондон миналия месец, след като прекара седем години в посолството на Еквадор в британската столица, именно за да не бъде екстрадиран в скандинавската страна.

Журналистът може да бъде съден и в Съединените щати, но по много по-тежки обвинения - нелегалното публикуване на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.

Адвокатът на Асанж в Швеция Пер Самюелсон заяви, че ще обясни пред Районния съд, че първо трябва да обсъди искането на прокуратурата с клиента си, преди органът да се произнесе по него.

"След като той е в английски затвор, досега не бе възможно да говоря с него, дори по телефона", заяви той пред Ройтерс.

Британски съд сега ще се произнесе по молбите за екстрадиция на Вашингтон и Стокхолм, като вътрешният министър Саджид Джавид ще има последната дума относно това - коя от двете държави има предимство.

"Невъзможно е да се предвиди крайният резултат от този процес", заяви Першон.

Тя цитира информация на британските власти, според която Асанж ще излежи 25 седмици от присъдата си във Великобритания, преди да може да бъде освободен.

Британски съдия даде срок на Вашингтон до 12 юни, за да представи обвиненията си срещу Асанж.