Сашо Диков ще се кандидатира за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това съобщи самия той в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV + и TV 1. Диков припомни, че е работил 15 години в БНТ и биография като неговата "няма кой и как да извади"

Подаването на документи за ръководител на телевизията ще продължи до 3 юни. До конкурса за нов генерален директор се стигна, след като Константин Каменаров получи условна присъда заради шофиране след употреба на алкохол, а това противоречи на статута му и трябваше да бъде освободен. На негово място за временно изпълняващ длъжността медийният регулатор постави Емил Кошлуков.

"Претендирам за абсолютно чист професионален морал. Кандидатирам се, като знам колко шоково това ще подейства и на Съвета за електронни медии, и на някои от властимащите. Ако Бойко Борисов разсъждава трезво, би трябвало да знае, че една телевизия като БНТ, ръководена от мен, ще бъде на него страхотен професионален и честен коректив. Публицистиката в БНТ трябва да заеме своето достойно място", каза още Диков, който в момента има предаване по телевизия "Евроком".

Самият избор за шеф на БНТ ще е на 5 юли.

След оставката на Каменаров за нов шеф на БНТ веднага се спрегна името на Кошлуков. Той направи опит да оглави БНТ през 2017-а и дори се считаше за фаворит. Спъна го обаче доказването на "трудов стаж" в телевизия, каквото е изискването на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), а опитът му в партийната телевизия "Алфа", собственост на "Атака", постави СЕМ в неудобна ситуация - да решава обвързан ли би бил евентуалният нов генерален директор с партии (особено с отправящи откровено русофилски послания).

Междувременно депутати от ГЕРБ и ДПС се готвят да внесат изменения в ЗРТ, с които мандатите на генералните директори на телевизията и радиото ще бъдат увеличени от три на пет години. Ще се премахне и изискването за "трудов стаж в телевизия" и ще остане само "стаж в телевизия". Един от вносителите - Тома Биков (ГЕРБ) обясни, че идеята е законът да мине след избора на новите ръководства на двете обществени медии, но новите текстове ще важат за тях.