Арменски демонстранти блокираха входовете на съдилища в Ереван след призив на премиера реформатор Никол Пашинян. Той обвинява съдиите в кавказката държава, че са политически пристрастни, и обяви, че подготвя мащабни съдебни реформи, предаде Франс прес.

"Съдилищата са останки от бившото корумпирано управление. Народът не вярва на съдебната власт и следователно на нея й липсва легитимност", заяви Пашинян пред репортери на среща на кабинета си.

Премиерът оповести, че е "дошло времето за хирургическа интервенция", като всички съдии ще бъдат проучени по време на "преходен" период.

Според него съдиите, които "не вярват, че могат да бъдат справедливи" трябва да си подадат оставките.

"Ако е необходимо, ще приемем конституционни поправки. Всичко това ще бъде извършено при спазване на международното право", отбеляза той.

Призивът на Пашинян дойде след решение на съд, който нареди да се освободи от ареста бившия президент на страната Робърт Кочарян. Той е обвиняван за организирането на "преврат" преди десет години.

"Втората фаза на революцията"

Пашинян сподели, че "разчита на подкрепата на международните сътрудници на Армения" при въвеждането на съдебната реформа, която той определи за "втората и най-съществена фаза на революцията".

Десетки поддръжници на Пашинян издигнаха заграждения пред сградата на Конституционния съд, както и пред зданието на Градския съд в Ереван в понеделник, съобщи кореспондент на Франс прес.

По-късно през деня премиерът призова за прекратяване на блокадата, като написа на своята страницата във Фейсбук, че "демонстрацията е постигнала целта си".

Кочарян е обвиняван в нагласянето на президентските избори през 2008 г. в полза на приближения си Саркисян. Той може да получи 15-годишна присъда, ако бъде признат за виновен за "свалянето на конституционния ред".

Тази събота бе освободен от ареста, преди окончателната присъда по делото. Премиерът осъди решението, което провокира масово възмущение сред арменския народ. Тогава той направи опит да увеличи правомощията си, но протестиращи, водени от Пашинян, го принудиха да си подаде оставката.

Кочарян отхвърля обвиненията и добави че "сегашните арменски власти ме обявиха за виновен".

След изборите през 2008 г. избухнаха ожесточени сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията, които обявиха вота за невалиден. Осем демонстранти и двама представители на силите за сигурност бяха убити.