Съветът на ЕС прие днес директива, въвеждаща нови ограничения за някои продукти от пластмаса за еднократна употреба, съобщиха от централата на институцията в Брюксел.

Това е последният етап от процедурата.

Директивата се основава на съществуващото законодателство на ЕС в областта на отпадъците. Тя обаче отива по-далеч, като определя по-строги правила за онези продукти и опаковки, които се оказват сред десетте най-често замърсяващи европейските плажове артикули.

Новите правила забраняват употребата на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, за които съществуват алтернативи. Наред с това се въвеждат конкретни мерки, за да се намали използването на най-често изхвърляните пластмасови продукти.

Пластмасовите продукти за еднократна употреба са изработени изцяло или частично от пластмаса. Те обикновено са предназначени за еднократна или кратка употреба, преди да бъдат изхвърлени. Една от основните цели на директивата е да се намали количеството на пластмасовите отпадъци, които хората създават.

Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши.

Страните от ЕС се споразумяха да постигнат до 2029 г. целта от 90% за разделно събиране на пластмасови бутилки, както и целта за рециклирано съдържание на пластмасовите бутилки от най-малко 25% до 2025 г. и 30% до 2030 г.