В ЦИК са убедени, че опасенията за това дали секционните избирателни комисии (СИК) ще се справят с преференциалния вот, са неоснователни. Това казаха пред Клуб Z членове на комисията. В момента текат обученията, които членове на ЦИК провеждат в регионите на страната с изборната администрация по места.

В протоколите на СИК ще има специална графа, в която ще се отбелязват преференциите, получени от всеки един кандидат. Най-голямо ще е полето срещу името на водача на съответната листа, тъй като всички бюлетини с неподадени преференции ще се броят като предпочитание за него. Работата на секционните комисии ще е само да попълнят тези графи и да установят, че броят на подадените преференции е равен на броя на действителните гласове за всички партии. Самото изчисляване на това кой кандидат получава достатъчен брой преференции, за да бъде на по-предно място в листата, ще се прави от софтуера, който ще брои резултатите.

На парламентарните избори прагът за размествания в листите е 7%. Всяка бюлетина, на която няма отбелязана преференция, ще се отчита като отбелязано предпочитание за водача на листата.