Робърт Харис, Джон льо Каре, Нийл Геймън и Филип Пулман са сред имената на редица обичани и признати британски автори, които заявяват в отворено писмо, че „да избереш Брекзит означава да избереш загубата“.

Според тях, обещанията, дадени от защитниците на кампанията Великобритания да напусне Европейския съюз, са твърде невероятни дори за фикцията.

„Ние сме хора, които прекарват живота си в опит да направят нещата, които не са истина, правдоподобни и не смятаме, че за Брекзит са положени много усилия в тази насока“, казват писателите, изпратили писмото до „Гардиън“.

Интелектуалците настояват гражданите да гласуват на евроизборите (които в Обединеното кралство ще се проведат утре, на 23 май) и да подкрепят ЕС - „освен ако са наясно, че избират да загубят както за себе си, така и за всички около тях, и са щастливи с това“.

„Изглежда, че всяка индустрия и всеки човек във Великобритания е изправен пред един и същи въпрос: Какво ще изберете да загубите? – казват писателите. - Защото преди слушахме за предимствата на Брекзит. Слушахме за светлото бъдеще, повечето пари, възможностите. А сега защитниците на Брекзит само ни уверяват, че няма да е толкова зле, колкото последната световна война.“

Всичко от здравната система до автомобилната индустрия ще бъде повлияно от Брекзит, продължава писмото. Износът на книги от Великобритания към останалия свят формира 60% от постъпленията в бранша, а 36% от изданията заминават за Европа.

„Сред политиците е модерно да се подсмихват на креативните индустрии, но нашата работа е работа точно като другата и точно като другата може да се случва, само ако ни се плаща. Без да имаме ясна идея как точно ще изглежда Брекзит е невъзможно да знаем колко точно ще изгубим. Една десета? Една пета? Една трета от това, което печелим сега?“, се питат авторите.

Романистът Ник Харкауей и Су Чарман-Андерсън работят заедно по текста на писмото. Казват, че идеята за него възниква инцидентно:

„Почти всички автори и хора, работещи в креативните индустрии, са ужасени от Брекзит. Голяма загуба и голяма бъркотия е“, коментира Харкауей.

След като създават писмото, двамата се свързват с няколко важни имена от литературата и получават незабавен  отговор. Първоначалната идея била писмото да се адресира до Джереми Райт, главен прокурор на Англия и Уелс и политик от Консервативната партия, но решили, че това няма да доведе до нищо.

„Но правителството не може – няма да посмее – да игнорира всичките гласове, които крещят „Стига!“, казва Харкауей. - Защо да пишеш на някого, който знаеш, че няма да ти обърне внимание? А и правителството е зациклило. Затова всичко опира до хората, до медиите и до гласуването. Хората трябва да излязат и да гласуват, да кажат на своите депутати и евродепутати, да кажат на партиите и един на друг какво искат.“

"Площад Славейков"