Мъж разстрелва с два автомата насядали по парламентарни банки костюмирани мъже. Стрелбата продължава 10 секунди, телата отхвърчат, падат на пода, сгърчват се . "Само ние можем", обещават надпис и глас. След това излиза и името на политическа партия, и номерът на бюлетината ѝ в евроизборите.

Става дума за предизборен клип на Движение "Възраждане", публикуван в официалната страница във Facebook на партията. Той продължава 20 секунди и завършва с призив - "27, ако отговорът ви е ДА". 

Стрелба по надпис с името на партията завършва клипа. Кадърът на автомата, стрелящ към надписа, пък е взет от популярната екшън игра Counter Strike.

Накрая е и обичайното съобщение - "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Всъщност кадрите са част от украинския сериал "Слуга на народа", а мъжът е именно Владимир Зеленски, избран наскоро за президент на страната. В сериала сцената представлява фантазия на героя Василий Голобородко, учител по история, който също става президент.

Освен че употребява по всяка вероятност без позволение част от сериала "Слуга на народа" (под определено време не са дължими авторски права), клипът и посланието в него видимо подбуждат към насилие и обещават такова.

"Възраждане" е създадена през 2014 г. от Костадин Костадинов - бивш член на ВМРО и НФСБ. През 2011 г. е кандидат-кмет на Варна от ВМРО, като бива арестуван месец преди изборите, след като се опитва да влезе с група протестиращи в Катуница след етническото напрежение там. През 2014 г. пък, два месеца преди да учреди "Възраждане", предизвика възмущение в обществото, като определи ромите за "подчовеци" и "паразити".

На следващата година Костадинов отново се кандидатира за кмет на Варна, в коалиция с "Атака" и "Нова сила", като се класира на пето място. На последните парламентарни избори обаче "Възраждане" минаха границата от 1% от гласовете и са единствената партия извън парламента, която получава субсидия. "Възраждане" призовават за излизане на България от НАТО и ЕС и преориентиране към Русия.

Ето и пълното видео:

Питаме ЦИК и главния прокурор - ще останат ли безразлични към "оригиналния" предизборен клип?