Щатската виза е трудно достъпна. Оказва се обаче че и жителите на САЩ понякога трябва да търпят ограничения, когато тръгнат да пътуват. Може да посетите повече страни с шведски паспорт, отколкото с американски , изчисляват от сайта vox.com. US паспортът позволява на притежателя си да влезе в 172 държави без никаква виза. Но шведите, финландците и жителите на Великобритания имат достъп до една страна повече - тях ги пускат на 173 места без виза.

Коя все пак е държавата, осмелила се да ограничава гражданите на САЩ по този начин. Не друга, а Бразилия.

Карта на Good Infographics подрежда държавите според силата на паспортите им. В челото са проспериращи страни като Финландия, Швеция, Великобритания, Дания, Германия, Люксембург и САЩ. На дъното са разкъсваните от конфликти Афаганистан (само 28 държави пускат в пределите си афганистанци без виза), Ирак (31), Сомалия и Пакистан (32).

България е класирана в група с Румъния - разбира се, и Чили. Според изданието ние може да влизаме свободно без визи в 141 страни.

Не е изненадващо, че демократични и проспериращи държави имат достъп до повече други страни. И обратно - гражданите на нестабилни, бедни държави, разкъсвани от военни конфликти, управлявани от авторитарни, фашистки, ислямистки и т.н. режими не са добре дошли в повечето страни по света. 

Все пак връзката между успеха на държавата и визовите свободи не винаги е еднозначна. Най-добрият пример е Китай. Огромна държава с втората по могъщество (на път да стане и първа) икономика, но китайците могат да влизат без визи само в 43 страни. Което не им пречи да намират алтернативни начини да посещават, а и да се заселват и да създават внушителни китайски колонии по цял свят.