"Демократична България" се превръща в политически фактор, който е нужен на България, след "сладък успех" на евровота. Това е изводът на лидерите на обединието Атанас Атанасов (ДСБ) и Христо Иванов (Да, България) след вчерашното гласуване, на което коалицията спечели (по все още неокончателни данни) 6,24% от гласовете и един евродепутатски мандат. 

"Намираме този резултат за задължаващ. Ясно разбираме, че тази подкрепа и доверие е нещо, което тепърва имаме да заслужим и утвърдим", заяви Христо Иванов.

Той добави, че водачът на листата Радан Кънев, който е спечелил и преференциалния вот и отива в Европарламента, е най-силният кандидат, който демократичното обединение е можело да извади. Кънев е лице, което е с капацитета да стане разпознаваемо в европейски план, допълни Иванов. 

И коментира черният пиар срещу "Демократична България" в страната така:

"На тези плакати Пеевски и сараите показаха кои са техните опоненти. Никой вече не може да се прави, че това не е най-важното разделение в българската политика. Защо не бяха патриотите или Нинова там (на плакатите - б.р.)? Ние единствени се борим с фабриката за фалшиви новини."

"Няма да се почива, надявам се разбирате, че от днес сме в кампания за местни избори", изтъкна Радан Кънев.

И отправи благодарности към всички активисти, щабове и кандидати на "Демократична България". Отправи и специални благодарности на тези, които не са членове на обединението, но са гласували за него.

Кънев отново потвърди, че ще се включи в групата на Европейската народна партия, въпреки че там е ГЕРБ, и ще се работи за "промяна на ЕНП". На въпрос дали ще работи в "отбор за България" с другите 16 български евродепутати, които бяха избрани, сред които е и Делян Пеевски, той каза:

"Не съм имал честта да работя с господин Пеевски, не съм го виждал и да работи."

Но отбеляза, че, разбира се, има въпроси, по които българските партии са единодушни, дори и да не са от едно политическо семейство - например казуса с Дъблинското споразумение. 

Според Атанас Атанасов "Демократична България" трябва да прегледа подробно резултатите, да види къде е отишъл другият десноцентристки вот и да обмисли дали да води нови коалиционни разговори за разширяване на обединението.

 

"Даваме си сметка, че много демократи, много свободни хора не отидоха до урните или не ни подкрепиха и ние ще работим за тяхната подкрепа", отбеляза той.

На въпрос дали Иво Прокопиев е финансирал кампанията, Иванов заяви, че няма такава информация, но кампанията е финансирана само от дарения, които ще бъдат публикувани напълно прозрачно.

"Набиват една мисъл как няма нужда от предсрочни избори, как статуквото е стабилно... Това не е вярно. Ние може би имаме най-ниската избирателна активност в Европа. Скандалите демотивираха хората да отидат да гласуват", отбеляза финално Атанасов.