„Ще управляваме по-твърдо, по-безкомпромисно и няма да спестим на никого нищо. Ние минахме през гонения с една единствена цел – ГЕРБ да бъде унищожен и на негово място да дойде Реформаторският блок“.

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на сутрешното изявление на Радан Кънев от Реформаторския блок, че кръгове зад ГЕРБ и ДПС управляват българското правосъдие и че Сотир Цацаров е „фаворитът на Борисов, Доган и Пеевски“.

При откриването на детска градина „Камбанка“ в Стара Загора Борисов продължи атаката си.

И затова се събраха от кол и въже хора там, само и само да попречат на ГЕРБ да има пълно мнозинство и да управлява самостоятелно. Желаем им голям успех, но това, което чувам, от поведението им и това, което правят, те ще са последните, с които ще си разговарям след изборите“, закани се Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Бившият премиер призова Реформаторите „да спрат да манипулират по този грозен начин и да прехвърлят вина ГЕРБ“.

Защо Радан Кънев не отиде да пита Цветанов, да ме пита мен колко пъти съм бил в прокуратурата през тази година и три месеца – над 15 пъти. Защо не дойде тогава да ни каже кой е избрал главния прокурор или ВСС? Защо тогава мълча, а сега, понеже му е политически изгодно, иска да ни сложи вини“, продължи Борисов.

И едно „ръкополагане“ между другото

Коментарите си Бойко Борисов направи след откриването на детската градина, на което говори и старозагорският митрополит Галактион, осветен и като агент Мишо на бившата Държавна сигурност. (виж видео по-долу)

"Уважаеми г-н проминистър-председател, и по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата", каза пред събралите се Галактион, предаде БГНЕС.

На сцената бяха Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Лиляна Павлова. Галактион се обърна към тях, защото „след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България".

И реакцията

Малко по-късно коалиция „Десните“ изпрати писмо до патриарха на Българстата православна църква Неофит с въпрос дали това е позицията на изповеданието:

"Обръщаме се към Вас в качеството Ви на духовни водачи на българската нация и православния народ. За нас представлява неудобство, да ангажираме с мнение духовните пастири, но научихме през устата на един от вашите предстоятели - Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, че светата ни църква се обръща към българския народ с послание, кой да бъде начело на светската власт в страната след предстоящите избори. Високоуважаваният Митрополит дори не се обърна към паството с каноничния въпрос: „Достоен ли е?”. Нито трижди, нито дори един път, а направо посочи „избраният”.

За нас е важно да знаем, дали това е посланието на целия Синод към българите и дали смятате, че това предпоставя избора им?", завършва писмото на „Десните“.