Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП в началото на днешния пленум на партията. Това е станало съвсем в началото на словото ѝ. Лидерката е настояла още за спешно свикване на заседание на конгреса на партията в рамките на 15 дни. Разширеното партийно ръководство на БСП реши Нинова да остане на поста до свикването конгрес на 15 юни.

Делегатите са отхвърлили предложението на Нинова дотогава да се започне процедура за изработване на правила за пряк избор на председател на партията. На 15 юни ще бъдат избистрени и правилата за избор на следващ председател на левицата. Много е вероятно обаче да има предложение прекият избор на следващият лидер на БСП да отпадне. 

На заседанието днес е подал оставка и Георги Свиленски като шеф на изборния щаб на БСП

Изпреварващи ходове

Идеята е на този конгрес да се констатира оставката на Нинова. Може би ще се наложат и промени в устава, които да позволят бърза процедура за организация и избор на нов председател с пряк избор, в който участват всички членове на партията. Вътрешната опозиция също иска свикване на конгрес - но за смяна на лидера с нов човек, който да довърши мандата до 2020 г.

Ден по-рано председателката заяви, че иска старт на процедура за пряк избор на председател, в който тя самата ще участва. И това искане не трябва да се смята за подадена оставка. Нинова каза, че иска и свикване на конференции за избор на нови ръководства по места. Днес явно тактиката е сменена, а според социалисти причината е, че има пречки в устава, за да се реализират предложенията на председателката от понеделник. 

Преди началото на Националния съвет представители на т.нар. опозиция в БСП призоваха именно за оставка на Нинова. 

"Политическата отговорност е присъща на лидерите и се изненадвам, че така се бяга от нея. Трябва оставка. Скандално е замитането по този начин на темата и е противоуставно това, което се предлага от ръководството.", каза Атанас Мерджанов. 

Той критикува ръководството, че, за да минимизира политическата отговорност, я прехвърля на местните структури. 

Като провал за БСП определи резултата от изборите депутатът Антон Кутев. За втори път губим спечелени избори, за съжаление, каза той.

За носене на политическа отговорност от ръководството на БСП след изборната загуба настоя и лидерът на социалистите от Пловдив-област Георги Гергов.

"Свиква се конгрес и той решава какво ще правим", предложи решение и той, припомняйки, че отговорност се нови отгоре надолу, а не обратното, както предложи ден по-рано Нинова с искането за провеждане на местни конференции. 

"Оставката е да запуши устата на опозицията. Взе им основния аргумент", заяви източник на Клуб Z, който присъства на пленума. 

Междувременно от БСП пратиха изказването на Нинова от началото на пленума:

"Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания. 

Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката- губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост.

Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности.

Но е факт  и че ние загубихме тези избори.

Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва  да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството. 

При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор.

Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори,  в което вярвам.

Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори."

В бързината от БСП явно са направили неволна грешка, изпращайки текста на изявлението на Нинова. В края му пише "...до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партия реши". Много бързо обаче дребният гаф бе поправен с правилната дума - "председател".