Партията на европейските социалисти (ПЕС) влиза в преговорите за ръководители на институциите на ЕС след проведените избори със силни позиции и високо вдигната глава. Либералите, зелените (които на тези избори имат силен резултат, особено впечатляващ в Германия) и крайната левица още в хода на кампанията се оформиха като естествени съюзници на социалистите, на базата на споделени ценности. Един такъв ляво-центристки блок в новия парламент ще е непреодолим фактор във формирането на мнозинство.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел след координационната среща с премиерите социалисти преди неформалния Европейски съвет след евровота, чието заседание предстои. Станишев бе домакин на сбирката на левицата в ЕС.

„Следващите седмици ще бъдат решаващи както за това кой ще ръководи европейските институции за мандат от 5 години, така и за бъдещето на ЕС. Предстоят интензивни преговори между различните политически сили. Днес с нашите премиери потвърдихме още веднъж, че стоим твърдо зад процеса с общите кандидати и няма да позволим задкулисни решения, с които да бъде подменен вотът на избирателите”, заяви Сергей Станишев.

И препотвърди позцията на европейските социалисти за това кой трябва да наследи Жан-Клод Юнкер:

„Нашата амбиция продължава да бъде новият председател на ЕК да е Франс Тимерманс. ПЕС и Франс направиха силна кампания, на базата на автентични леви послания и политики. Това също засилва нашите позиции"

Франс Тимерманс (вдясно) - кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия, бе на срещата на левицата в Европа преди старта на преговорите за това кой ще управлява институциите на Съюза в следващите 5 години.

Социалистите обсъдиха стратегията си в предстоящите преговори за новите ръководни постове в Европейския съюз в контекста на приключилите евро-избори. Франс Тимерманс, кандидатът на ПЕС за председател на ЕК, също присъства на срещата, на която се дискутираха възможните нови коалиции и перспективите за формиране на ляво мнозинство в Европейския парламент.

Станишев подчерта, че ЕНП още в изборната нощ са започнали да " бламират собствения си кандидат за ЕК и да обсъждат алтернативни имена".

"Те са готови на всичко, за да запазят доминиращите си позиции и „стабилността“ – да приемат гласовете на крайнодесни, да жертват водещия си кандидат (Манфред Вебер - б.р.) и да пренебрегнат демократичния процес и вота на избирателите, които гласуваха директно за председател на ЕК. Това не може да бъде очакваната от хората промяна“, коментира Станишев.

По думите му с действията си десницата в ЕС в последните дни отрича демократичния принцип на общия кандидат в надпреварата и връща непрозрачността в решението за избора на шеф на ЕК в Европейския съвет.

„Ние ще направим всичко по силите си Манифестът на ПЕС и посланията на Франс Тимерманс за по-социална, по-справедлива, по-устойчива Европа, да намерят отражение в бъдещия политически курс, който ще поеме ЕС“, заяви в заключение Станишев.

Досега ЕНП и ПЕС - имайки заедно мнозинство в Европейския парламент, преговаряха помежду си и иизлъчваха ръководителите на институциите. В новия ЕП обаче това мнозинство не е налично. 

 
Прмиерът Бойко Борисов ще участва в Европейския съвет тази вечер. Още преди евровота той обяви, че след гласуването Станишев става много важен човек - именно заради позицията му на председател на ПЕС и участието му в предстоящите преговори за бъдещето на институциите.