Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев призна, че успехът на формацията на европейските избори, изразяващ се в спечелването на един мандат, е бил много тежък.

"С под 4 хил. гласа успяхме да прескочим бариерата, много тежък успех", каза Кънев.

Според него този резултат трябва да доведе до сериозни изводи.

"Задължително трябва да поздравим победителите, елементарното възпитание го изисква", каза Кънев по адрес на ГЕРБ.

Той изтъкна видима неспособност на БСП да бъде алтернатива. Според Кънев нещата, които вбесяват хората при управлението на ГЕРБ, са корупцията, срастването на партията и държавата, повторението на моделите на ДПС. Хората са търсели алтернативата, но не вярват, че тя може да бъде БСП, тъй като срастването на партията и държавата го е измислила именно тази партия и освен това поне два пъти е била официално в коалиция с ДПС.

"Една малка част от избирателите признаха "Демократична България" за алтернатива. Успяхме в надпревара със себе си, с неверието в хората, че можем да успеем.  Нашият интерес е насочен към политиката като промяна, реформа, алтернатива, алтернатива на бедността, до която тази корупция и партизанщина водят", каза Кънев.

Според него "Демократична България" може да промени живота с мерките, които предлага, с почтенноста на своите лидери, но все още няма силата, за да го направи. На евроизборите обаче партията направила една крачка и влязла "в политическата А група".

Според Кънев оттеглянето на Цветан Цветанов няма да има голям ефект, ако не се промени неговият модел, който е реплика на модела на Доган в смесените райони. Според него в момента има протестна вълна, която на местните избори няма да се изрази в негласуване и гласуване за по-малки партии и независими кандидати, както е било на евровота.

"На местни избори гласуват всички, протесът няма да се изрази в това хората да си останат вкъщи", убеден е Кънев.

Според него "Демократична България" трябва да се запази на национално ниво, но трябва да търси максимална консолидация по места и да намери или да подкрепи силните мажоритарни фигури.