Украинският президент Володимир Зеленски избра за висш шеф по сигурността човек, за когото Ройтерс съобщи, че има връзки с магната Игор Коломойски, предаде БТА. Назначението подчертава връзките между олигарха и президента, предаде агенцията.

Максим Донец беше назначен за началник на службата за охрана на президента и заместник-началник на Управлението за държавна охрана на Украйна, както се посочва в указа за назначението, публикуван снощи на уебсайта на президента.

На сайта няма повече подробности и не се казва защо Донец е избран за поста. Говорителката на Зеленски не беше открита за коментар.

Миналата седмица адвокат, свързан с Коломойски - Андрий Богдан - беше назначен за ръководител на президентската администрация.

Управлението за държавна охрана се занимава с охраната на висши служители, включително премиера и председателя на парламента.

Богдан е бил съветник на Коломойски, докато той беше областен губернатор през 2014 г. Той е и един от адвокатите на олигарха в продължаващата юридическа битка с правителството за "ПриватБанк", която до 2016 г. беше собственост на Коломойски.