Има ли политически чадър над Цветан Василев в Сърбия?

Това попита Нова тв. Репортерът на телевизията Николай Василковски бе в Сърбия, където мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ)се е приютил с мотива, че в България се страхува за живота и здравето си.

"Има доста неща, които показват, че има вероятност да се направи политически чадър над Василев”, коментира в сутрешния блок  "Събуди се" Василковски. По думите му имало слухове, че двама от икономическите съветници на президента Томислав Николич са в обкръжението на банкера.

Самият Николич е бил рамо до рамо с Василев при откриването на нова производствена линия в притежавания от банкера завод за стъкло в Сърбия.

"Той е част от една огромна игра. Неслучайно именно неговият адвокат ни насочи към Сърбия. Подозирам, че все пак е искал да каже нещо, искал е да го намерим там. Смятам, че това е част от една предизборна игра - това, което той каже там, по някакъв начин да се отрази тук", посочи още репортерът.

В съседна Сърбия Цветан Василев има два силни коза. Единият е най-голямата българска бизнес инвестиция в град Парачин. Там се намира най-голямото предприятие за производство на стъкло на Балканския полуостров, а фабриката е собственост на КТБ, разказва Нова тв.

Фабриката дава хляб на над 500 души. От важно значение е както за града, така и за редица населени места наоколо.

В Парачин Цветан Василев е известен като Газдата. Знаят го като големия бос, който през 2012 г. на практика придобива фабриката за стъкло за 35 милиона евро.

Както уж всички го познават обаче, пред камерата отричат да са чували неговото име.

"Седмица преди Цветан Василев да се предаде доброволно в Белград, властите бяха съмнително убедени, че той не е на територията на Сърбия. А Василев все пак е бил в Сърбия. Или е успявал добре да прикрие следите си там, или властите умишлено са го прикривали?", пита Василковски.

Засега Цветан Василев остава в Сърбия. Неговото екстрадиране е сложна международна процедура, която може да се проточи до една година. И той няма никакво намерение да скъсява този период.

Междувременно сръбският вестник "Блиц" писа, че Василев се опитва да вземе сръбски паспорт, в опит да избегне екстрадицията. 

Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран, но това не се отнася за тези лица, които са в процес на получаване на гражданство, а при разглеждане на решението съда взема предвид гражданството, което лицето има в момента, твърди проф. Милан Шкулич от Юридическия факултет в Белград.

Засега Василев пребивава в луксозен белградски хотел и всяка сутрин се подписва в полицията, както му е наредил съдът.

Съветниците на сръбския президент Николич, за които има предположения, че са поставили под своя защита българския банкер, отказват коментари, пише още изданието.