Водим преговори с Анди Руис за мач за световната титла през ноември, твърди Кубрат Пулев в интервю за „Тема Спорт” от САЩ, където все още се намира след явяването пред спортната комисия на Калифорния заради лиценза.

В края на миналата седмица мексиканецът с американски паспорт сензационно победи с технически покаут в седмия рунд Антъни Джошуа и вече е носител на четири титли в тежката категория на професионалния бокс.

Мениджърът на Джошуа - Еди Хърн, заяви веднага след срещата, че клаузата за реванш с Руис моментално се задейства и такъв ще бъде насрочен през ноември или декември. Междувременно тръгнаха спекулации в специализирани медии, че IBF, на която Пулев е официален претендент, щяла да задължи доскоро малко известния боец да направи защита срещу Кобрата. Ако откажел, ще му бъде отнета титлата. За момента няма официално потвърждение за това.

Клуб Z публикува интервюто на Пулев пред Хари Латифян от "Тема Спорт". Той дава оценка на мача Джошуа - Руис, за конспирациите, че е бил нагласен и за това как преминава курсовете, които му бяха назначени, за да си върне лиценза да се боксира в САЩ.

- Кубрат, очертава се страхотен развой в твоя полза от битката между Анди Руис и Антъни Джошуа. Така ли е в действителност?

- Аз от много време казвам на всички, че тежката категория тепърва ще става все по-интересна. И това се доказа още веднъж с този мач между Руис и Джошуа. Ще видим в чия полза ще се развият нещата. За мен това бе наистина показателен мач, че с тежката категория шега не бива. Всички отписваха Анди Руис заради външния му вид и сравненията с този на Джошуа. А това бе голяма грешка. Грешка, за която Джошуа си плати, при това доста скъпа цена.

- Оказа се, че Джошуа не е непобедим?

- Разбира се. Няма непобедими хора. В тежка категория няма такова нещо като непобедим. Джошуа подцени този противник така, както аз подцених ситуацията преди години с Кличко, и си плати. И аз тогава не осъзнавах срещу какъв съперник се изправям, както сега това направи и той. Навремето само Роки Марчиано е успял да приключи кариерата си непобеден, но тогава боксът е бил доста по-различен, условията са били други.

- Какво следва сега за теб?

- Това, което трябва да се случи, е Анди Руис да се боксира срещу мен. Казват, че има клауза за реванш, която Антъни Джошуа иска да изпълни веднага. Това е нещо, което ще се реши между мениджърите и IBF, защото Руис има задължителна защита, която трябва да направи първо с мен, преди да дава реванш на Джошуа. А и, честно казано, бих посъветвал Джошуа да не се хвърля веднага на реванш с Руис, защото ще загуби отново. При това още по-тежко. Видяхте, че той бе наистина безпомощен в тази среща. Действително го бе подценил, но има една много хубава българска поговорка - не прави сметки без кръчмар. В случая той направи точно това. Говореха за следващи мачове, за следващи съперници, място на провеждане на срещите и какво ли не. Не го брояха Руис за жив, държаха се надменно, но Господ гледа и бе на друго мнение.

- Какво би казал за теорията, че двубоят е бил уреден заради повече пари от телевизиите и мексиканските зрители?

- Това са пълни глупости. Честно казано, не мога да повярвам, че някой смята, че мач на такова ниво може да се уреди. Който разбира от бокс, знае, че това няма как да се случи. Който е гледал мача, е напълно наясно, че Анди Руис тотално надигра Джошуа и сега тези теории се вадят, за да се обезцени това, което е направил. За мен енергията на Господ бе водеща и помогна на Руис. Такъв е бил явно неговият план. Но това за уреждане на мача са празни приказки. Искам хората много ясно да прочетат това, което ще им кажа, в твоя вестник. Да спрат да вярват и да слушат тези глупости, които им се приказват. Вярата е това, което води хората напред и ги прави много силни. Господ направи така, че този боксьор да спечели този мач. Неговата вяра в Господ и в тази сила му даде енергията, за да победи. Много хора ме спират и примерно ми казват - „много си висок” или нещо подобно. Това е маловажно. Няма значение дали си висок или нисък, дебел или като Аполон.

Вярата е онова, което може да те отличи от останалите. За мен в този мач победиха духът и вярата в себе си над надменността. И този двубой е добър пример за всички, че не външността, мускулите и плочките са водещи. Да не живеем в измислен, материален свят, а да си вярваме и да имаме уважение. Както към себе си, така и към другите. Нека да спрем с простотиите, хората четат какви ли не глупости, а истината е съвсем различна и това се видя в Ню Йорк.

- Тайсън Фюри също победи Владимир Кличко, а преди това хората го определяха за дебелак…

- Има голяма разлика. Все пак да не забравяме, че ръстовото предимство в онзи мач бе изцяло в полза на Фюри. Той използва много умело това. Докато сега видяхте колко по-висок бе Джошуа и действително имаше предимството да бъде в центъра на ринга и да контролира дистанцията. Но Руис не му позволи. Той просто го надигра по всички показатели. Дори когато падна в третия рунд, той не бе разклатен, изправи се веднага и именно тази вяра, за която говоря, го поведе към нокаута.

- Кажи ми какво се случва с твоето наказание? Ходиш ли на процедури, по интернет ли се минава курсът?

- Може да се каже, че и двете неща ги правя. Започнах курсовете, ще изпълня това, което са ми поставили от комисията като наказание. До 22 юли ще направя всичко, което искат от мен, за да мога да си върна лиценза. Смятам, че това е още един житейски опит, който ще натрупам и ще ме обогати. В същото време мисля, че можеха да ми оставят лиценза и пак да ми назначат тези курсове, щях да ги мина и без да ми отнемат правата, но няма значение. Радвам се, че нещо подобно ми се случва, защото това е още опит, който продължавам да трупам. Интересни са курсовете, нова материя.

- Да те върна към титлата на IBF. Какво предстои сега за теб? Преговори с Руис за мач до края на годината?

- Ние водихме преговори за мач с Джошуа през ноември на „Уембли”, но явно такъв няма да има. Радвам се, че съм претендент именно на тази федерация на IBF, защото тя е с железни правила. Вече водим преговори с хората на Руис и считам, че е много вероятно през ноември да имам мач с него за световните титли.

- Появи се информация, че ако той откаже и му отнемат пояса, ще боксираш с Тайсън Фюри. Това доколко е вярно?

- Тайсън Фюри? Не, няма как да боксирам с него за тази титла, защото той е доста по-назад в ранглистата на IBF. До десетина дни всичко ще стане ясно. Ако Руис все пак се реши на ход за реванш с Джошуа, ще боксирам със следващия в ранглистата. Това е правилникът на федерацията. Още малко търпение и всичко ще си дойде на мястото.