Комисията за защита от дискриминация проведе днес първо заседание по жалбата срещу зам. главния прокурор Иван Гешев, заради изказването му "... така правят и циганите". Гешев не се яви лично, тъй като в момента е на делото КТБ и бе представляван от адвокат.

Жалбата срещу него е от ромския активист Христо Николов, който редовно завежда подобни искове. Николов вече беше подал жалба срещу бившия здравен министър Петър Москов заради данните, че повечето нападения над лекари са в ромските гета.

"Това, че Дюлгеров (третият подсъдим по делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова- б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово."

Това е точното изявление на Гешев в интервю пред БНТ по повод отказа на Дюлгеров от първоначалните му показания (който, между другото, не попречи тримата подсъдими да получат много тежки присъди, б.р.).

Неговият адвокат обясни, че жалбата е неоснователна, защото изказването не е слово на омразата, а "само и единствено упражняване право на мнение". Гешев не визирал определена група български граждани, а говорел за поведението на подсъдимите в България като цяло.

От изложението на Николов обаче стана ясно, че той се е почувствал дискриминиран заради употребата на думата "циганин" вместо "ром". Той заяви, че не е съгласен някой друг да определя какъв е той, а трябва той самият да има правото да се самоопредели. В самата си жалба Николов каза, че "циганин" е наслоено с негативни нагласи, а "ром" е легално определение.

Комисията трябва да се произнесе в двуседмичен срок, който е инструктивен. Ако жалбата бъде уважена, то възможното наказание за Гешев е глоба между 250 до 2000 лв.