България вероятно ще се съгласи да плати малко над 2 милиарда лева за закупуването от САЩ на осем изтребителя F-16.

Такава прогноза направи тази сутрин по бТВ генерал Съби Събев. Както е известно, преди ден Конгресът на САЩ даде разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара, или около 2,9 милиарда лева. Това е много над тавана, записан в проекта за инвестиционен разход, приет от Народното събрание. Първоначално бе записана сумата от 1,8 милиарда лева с ДДС. Парламентът обаче даде възможност за отклонение от тази сума - без конкретика в какъв размер трябва да е то. Неофициално се говореше за сума около 2 милиарда лева. Страната ни настоява и за разсрочено плащане (това изискване също е записано в приетия от НС проект за инвестиционен разход - б.р.), докато Щатите искат предварително такова.

"Това е много добра пакетна сделка. Цената вероятно ще бъде намалена. Но не трябва да се прехвърля границата отвъд това, което искаме да изградим като способности. Около 2 милиарда можем да постигнем. Може би малко ще надвишим, но ще е "около". След 15-16 юни ще стане ясно", заяви Събев, който е и съосновател на Атлантическия съвет.

По думите му обаче САЩ "няма да отрежат, ние ако искаме можем да отрежем нещо".

Пример за "орязване" на разходите бе даден с тези 40 милиона лева, колкото би струвало обучението на английски език за боравене със сложната техника. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов определи сумата като твърде висока при положение, че военнослужещите ни владеят английски. Според генерал Събев имало "малко неразбиране". Изисквало се владеенето на специализиран английски език, но все пак би могло да се отреже малко от това перо, ако предварителните тестове покажели, че няма нужда от въпросното обучение.

По думите му ако до края на юли Народното събрание подпише договора – през 2022 г. ще започнем да получаваме изтребителите. "Но зависи какво ще постави като срок американската страна. Преди нас има други три страни, а ние малко закъсняхме", посочи обаче генералът.

Събев сподели и че е изтекла информация за това, че Словакия е успяла да договори със САЩ 3 години разсрочване на плащанията по своята оръжейна сделка.

"Това, разбира се, може да се ползва като аргумент", посочи той в отговор на въпроса можем ли и ние да постигнем такива условия.

Генералът обаче отбеляза, че "ще ни трябва допълнителен оръжеен комплект". "Сега ни се предоставя базата. И мисля, че съвсем коректно американската страна направи това предложение", смята той.

По думите му до 2025 г. ще имаме пълна ескадрила. Но ако се откажем от сделката...

"Губим доверие, ако не ги вземем. САЩ е сред стратегическите партньори. Всяка страна се стреми да развива сътрудничество със САЩ."