Строителство и сеч в Борисова градина няма да има.

Това увери главният архитект на София Здравко Здравков пред Нова тв. До късно снощи предложеният Подробен устройствен план на парка се обсъждаше от граждани (как протече общественото обсъждане, четете по-късно), които споделиха опасенията си, че ще има нови градежи в Борисова - заради намерението за възстановяване на Климатичното училище, за изграждане на ресторант и музей - или три сгради на близо 1000 кв.м застроена площ.

"Строителство в парка няма да има, искам да уверя хората. Планът предвижда и ново развитие на зелената мрежа - например в частта около стадион "Юнак"", даде заявка Здравков.

И обясни, че в района на гара Пионер, където сега се помещават складове на едро, се предвижда създаване на спортен комплекс.

"Категорично няма как да се сече гора. Ще се създаде един спортен терен", посочи главният архитект.

И повтори това, което вчера кметът Йорданка Фандъкова заяви: ще се запазят "Спортна София" и Конната база на същите места (планът предвижда преместването им); стадион "Юнак" се запазва; автокъщата ("Капитолия") се премахва.

"В края на 90-те години е създадена голям брой частна собственовт в обхвата на парка. И именно този план гарантира, че няма да има нищо на тези терени", заяви още Здравков.

Стана ясно обаче, че в района на болница "Токуда" се допуска строителство, но Здравков обеща да се запази растителността. Мястото е обект на друг план. 

Не бяха коментирани исканията на ЦСКА-София за строителство на нов стадион на мястото на "Българска армия" и заплахата на спортния министър Красен Кралев да съди общината, ако рестрикциите в плана в това отношение останат. Нито състоянието спортните съоръжения, собственост на министерството.

Главният архитект не пожела да коментира каква ще е съдбата на небостъргача "Златен век" преди да се произнесе съдът. За момента строежът на 34-етажната сграда е спрян.

"Финансовите интереси зад тази сграда са големи. Взехме мерки. Уверявам ви, че това няма да се случи повече", посочи Здравков и увери, че с измененията в т.нар. закон за София от миналата година се "ограничиха тези мераци".

Главният архитект коментира и фактът, че след дълъг и драматичен ремонт на централната улица "Грав Игнатиев", тя бе "пусната" с констатацията, че 15 дка от общо 40 са с лошо качество. Той увери, че " работят хората – по поправка и всеки един от тези детайли следва да бъде репариран".

От думите му обаче стана ясно, че не строителят, а проектантът носи вина.

"Проблемите с "Графа" тръгват още със самото проектиране. Дребните елементи създават проблем с нивелирането. Може би следва към следващите проекти, които правим, да обърнем внимание на проектантското решение. На картинка може да изглежда прекрасно, но когато започнем да подреждаме голям брой дребни елементи, да се окаже, че има проблем с нивелацията", заяви той.