"Челси" и "Реал" (Мадрид) са се споразумели за трансфера на звездата Еден Азар на "Сантяго Бернабеу", гръмнаха вчера първо испанските, а след това и други световни медии. Дори Би Би Си обяви, че трансферната сума е 88 милиона паунда или 99 млн. евро.

Сделката ще бъде обявена официалто в следващите дни, а според някои - и часове.

Какво е накарало лондонския клуб да приеме второто предложение на Флорентино Перес, след като и първото бе за приблизително същите пари?

Според мадридски и английски вестници това са допълнителни 32 млн. паунда (38 млн. евро). Те ще потекат към банковите сметки на "сините" при определени условия. Брой мачове, голове и асистенции, индивидуални отличия (например "Златната топка"), спечелване на титлите на Испания и Шампионската лига, Кралската купа и т.н. и т.н. 

Списъкът може да е много дълъг и доста разнообразен.

Преговорите от страна на "Челси" движи клубният шеф Марина Грановская - най-довереният човек на Роман Абрамович в клуба.

Ако трансферната сума се потвърди, това ще е най-скъпата покупка в историята на "белите". Азар ще изпревари Гарет Бейл - 97 млн. евро. Белгиецът ще стане №2 като изходяща покупка от Висшата лига след Филипе Коутиньо. През миналото лято "Барселона" и "Ливърпул" се разбраха за 145 милиона паунда (163 млн. евро), като и в тази сума влизат бонуси.

Еден Азар е на 28 години. Той премина в "Челси" от френския "Лил" през 2012 г., изигра 352 мача за лондонския гранд, вкара 110 гола и записа 92 асистенции. Спечелените купи с него са шест - сред тях по две титли на Англия и купата в Лига Европа.

Той е може би най-желаният от Зинедин Зидан футболист за привличане на "Бернабеу". "Реал" има интерес към него от 2017 г., но сделката все не ставаше. Преди дни "лос меренгес" взеха сръбския таран Лука Йович за около 60 милиона евро от "Айнтрахт".