Нова проверка на проекти за "къщи за гости" обяви новата министърка на земеделието Десислава Танева. Те ще са свързани с искането на финансиране и усвояването му за "допълнителни дейности" - изграждане на басейни, детски площадки, детски кътове, ресторанти, джакузита и други. Министърката предостави и списък с къщите, които ще бъдат проверявани - общо 14 на брой, в ефира на Нова тв.

Новата министърка припомни, че финансирането на къщи за гости по програмата за развитие на селските райони е било прекратено в предишния й мандат на поста. Причината е била именно съмнения за злоупотреби. По думите й в момента се работи по нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като Върховният административен съд отмени предишната заради нарушения в процедурите по издаването й. Новината бе погрешно интерпретирана, че сега наложените вече глоби на собственици на къщи за гости ще бъдат плащани от данъкоплатците. Танева отново опроверга тази интерпретация.

„Глобите по издадени актове няма да се платят от българския данъкоплатец. Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата”, заяви министърката.

„Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, добави тя. 

Министър Танева каза още, че европейският регламент има изискване за проверки на 1 до 5% от проектите, реализирани по оперативната програма, докато в годините Държавен фонд "Земеделие" (който отговаря ПРСР - б.р.) е направил проверка на 18% от проектите.

"Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира министърката и каза, че явно става дума и за манталитет.

По думите й общо 130 проверки са завършили с 80 акта за нарушения. По 65 от тях в момента тече процедура по събиране на вземанията.

Според Десислава Танева не може да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-то и 5-о коляно, когато се кандидатства по различни проекти. И даде пример - роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес. По думите на министърката въпросът не е да се ограничава прекалено много инициативността, а евросредствата да се използват по предназначение и според правилата.