Прокуратурата разследва тежък инцидент, при който мъж е бил нападнат и убит от пет домашни кучета.

Това се е случило в гориста местност край софийското село Владо Тричков в четвъртък. Жертвата е на 39 години, стана ясно по-късно на брифинг на прокуратурата.

Според Нова тв Димитър рано сутринта в четвъртък излязъл на разходка. Зоната е живописна, край Искърското дефиле и е любима на хиляди столичани както за вили, така и за излети.

От областната полиция съобщават, че в 16:12 часа вчера на тел. 112 е подаден сигнал за намерен труп на мъж в гориста местност в землището на софийското село. На място незабавно са изпратени полицейски служители. При огледа на местопроизшествието по тялото на младия мъж и около него са установени следи от животински стъпки.

"Аутопсията категорично е установила, че лицето е починало от кръвозагуба, като е разкъсано от животните", каза окръжният прокурор на София Наталия Николова.

В имот, в близост до местопроизшествието, са установени свободно придвижващи се кучета от породата кане корсо*. Собственикът на имота и животните е задържан за срок до 24 часа. Петте кучета са иззети и настанени във ветеринарна клиника в столицата.

На метри от мястото се намира къщата, в която са отглеждани кучетата. Полицаи уточниха, че тя е имала някаква ограда, но през нея спокойно животните са излизали навън.

Местните разказват, че на 41-годишния собственик и друг път са били правени предписания да построи, но той така и не го направил. Местни жители разказват, че тези животни и друг път са нападали хора.

Срещу собственика, който в момента на трагедията е отсъствал, е имало сигнал от 2016 г. Той е приключил с предупреждение по Закона за МВР и... никаква реакция от страна на общината, стана ясно още на брифинга на разследващите. От думите на разследващите стана ясно, че ще му бъде повдигнато обвинение по член от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години затвор и глоба:

"Чл. 325в. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до пет хиляди лева.

(2) В случаите по ал. 1, ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева."

Жертвата също е от Владо Тричков - живеел там и се грижел за болната си майка.

---

*Бел. ред.: Кане корсо италиано (от латински: cohors – защитник) е италианска порода кучета от рода на мастифите.  Тя се среща най-често в черна разцветка, като има бяло петно на гърдите, възможно и на лапите, сиво или черно с тигрова/светлокафява окраска.