Етнически сърби от черногорския национален отбор по футбол са били поставени под натиск да бойкотират европейската квалификация от групата на България за Евро 2020 срещу Косово тази вечер, съобщават световните медии.

Мачът в Подгорица завърши 1:1. Рашика изведе гостите в 24-ата, а Мугоша в 69-ата изравни.

Според държавната телевизия на Черна гора треньорът Любиша Тумбакович и футболистите Марко Иванич и Филип Стойкович, играчи на „Цървена Звезда“ (Белград), са отказали да вземат участие в днешния мач, но други трима етнически сърби са част от състава: Адам Маручиш, Марко Шимич и Вукан Савичевич. 

По непотвърдена информация причината е в заплахи срещу тях, в това число от фенове на "Партизан" (Белград). Според публикации в световните медии, контролирани от държавните органи медии в Сърбия са започнали кампания срещу сърбите, играещи мачове срещу Косово, която обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград не признава независимостта на Косово.

Очаква се Тумбакович да бъде освободен от поста, а Иванич и Стойкович повече няма да бъдат викани за мачове на черногорските национали.

Мачът се игра без публика заради наказание, наложенено на Черна гора заради расистки скандирания по адрес на национали на Англия по-рано през годината.