Жители на град Лвов в Западна Украйна, който бе сред главните крепости на протестиращите, излязоха отново днес на протест, но този път за запазване на руския език, предаде Нюзру.

Те започнаха демонстративно да говорят на руски в знак на солидарност с хора в проруските източни части. Така те недоволстват от решението на парламента, лишило руския език от статута му на регионален език в 13 от общо 27-те области на страната. Такъв статут имаше всеки език, ако е майчин за 10 на сто или повече от жителите на определен регион. Българският също бе регионален и също загуби статута си.

Националистът Олег Тягнибок, оглавяващ опозиционната партия "Свобода", поиска още след свалянето на президента Виктор Янукович руският език в страната да бъде забранен, а използването му да бъде смятано за престъпление.

В кампанията за спасяване на руския език се включи и телевизионната програма "5 канал". Тя е собственост на олигарха Павло Порошенко, наричан Шоколадовия крал. Той бе сред главните активисти на Майдана в Киев и дори бе спряган за премиер на мястото на сваления Микола Азаров.

Руският външен министър Сергей Лавров поиска ОССЕ да осъди опитите за забрана на руския език в Украйна.

Шефът на украинския парламент Александър Турчинов, който е и временен президент до изборите на 25 май, се самоназначи вчера за главнокомандващ въоръжените сили на страната. От вчера той има правомощията и да подписва закони. Днес Турчинов нареди да бъде премахната оградата около Върховната Рада. Тя бе издигната още в началото на сблъсъците, избухнали на 30 ноември и прерастнали този месец в кървава баня с близо 100 жертви.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър Арсен Аваков обяви днес разпускането на спецчастите "Беркут". Техни бойци бяха хвърлени срещу демонстрантите в Киев и са главни виновници за многото смърттни случаи. Вчера бойци от "Беркут" помолиха за прошка жителите на Лвов, като паднаха пред тях на колене.

Новото правителство на Украйна трябва да бъде обявено тази вечер.