Междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи, обяви лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов в писмо до медиите.

Каракачанов се възмущава от последното предложение на политици от съседната ни държава в смесената комисия, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.

През цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи, твърди лидерът на ВМРО. 

Той недоволства и от друго предложение на смесената комисия - заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

"Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност", добавя той.

Македонците признали, че Гоце Делчев е роден в екзархийско населено място - Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравили чия е Екзархията. Те забравили също и скръбното изказване на Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски: "... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест".

Според него Северна Македония се надявала работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти.

Нещо повече - македонците само ни използвали, за да се домогнат до ЕС и НАТО.

„Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска интеграция на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша”, отбелязва Красимир Каракачанов, който и преди е заплашвал Скопие със създаването на пречки пред амбициите на съседната държава за ЕС и НАТО.

По думите му досега процесът на разведряване със Скопие се дължал най-вече на великодушието на България и на ангажираността на международни фактори.

"Но явно време е България да втвърди позицията си, подобно на гръцката страна", иска Каракачанов.