Нямаме информация за българи, които да са били задържани като бойци на "Ислямска държава"

Това заяви експертът по тероризъм полк. Амир Горен в "120 минути" по бТВ .

Полковникът е един от основателите на елитните части на израелската армия. Ветеран е от 8 войни и има повече от 34 години опит в специализирани операции за сигурността. Ръководил е многобройни антитерористични операции, а сега е начело на звено за контратероризъм и училището по борба с тероризма на израелските сили.

Само преди ден в Пловдив службите задържаха 16-годишен български ученик, който е бил вербуван от представител на "Ислямска държава".

"Това е в някаква степен едно объркано дете, на което се надявам да му се окаже помощ."

Така зам.главният прокурор Иван Гешев обобщи в събота портрета на разкрития ученик, който - според службите, е планирал атентат с взривни вещества. 

Момчето се е радикализирало чрез интернет преди около година, уточни Гешев. Според обвинението тийнейджърът се е поддал на вербовчик от Ислямска държава и е подготвял взривовете на тавана на семейния си дом, поясниха още от прокуратурата. Откритите бомби били от тип, който много често се използва в САЩ, а веществото, от което се приготвени, е използвано при атентати в Белгия и Франция, както и в Сарафово.

За конкретния случай полк. Амир Горен днес коментира, че когато си в пубертета, личността ти е объркана.

"Много е лесно такива подрастващи да се ловят в нета. Сигурен съм, че това момче няма корени за радикализация, по-скоро смятам, че то е изгубена душа. Няма по-дълбока причина да стигне до тази ситуация, сигурен съм че не е наясно какви ще са последиците от действията му”, заяви още Горен.

Според израелския командос джихадистите се насочват именно към тийнейджъри, защото вербуването в тази възрастова група ставало по-лесно.

"Организацията има глобална мрежа с много езици и те ловят тези объркани тийнейджъри, търсят ги в уебсайтовете и установяват приятелска връзка, за да развият доверието между тях", обясни Амир Горен.

"Лесно е да ги върнеш в правия път, но е трудно да ги откриеш", добави той.

Клиентът ми „не е имал намерение да убива хора. Готов съм да го повторя 1000 пъти. Говорил съм с психолога му. Самият той твърди, че в неговата глава не е имало такава мисъл. Той е толкова жалостиво и добро дете”, твърди адвокатът на младежа от Пловдив Емил Велинов.

Според Велинов сигналът е подаден не преди пет дни, а преди месец от семейството. И то до ДАНС, което, според адвоката, изключва хипотезата за терористичен акт. С момчето непрекъснато е работил психолог, а после се включва още един, изпратен от агенцията за национална сигурност. Младежът е ходил и на училище, каза той.