"Той Гоце Делчев си го е казал какъв е. Българин. Писал го е десетки пъти."

Това заяви пред бТВ външният министър Екатерина Захариева. Така тя коментира продължаващите преговори между България и Македония относно общата ни история.

"Как да направиш компромис с истината? Разбира се, че не. Ние не искаме нищо повече от истината, цялата им идея за нация е създадена на основата на отделянето с България", каза още Захариева.

Тя призна, че би искала комисията, която обсъжда историческите въпроси, да работи с по-бързи темпове.

"Те продължават да лъжат децата си. Нямаме претенции към историята след 1944 г. Всеки си е тръгнал по пътя. Ние сме държавата, която първа сме ги признали", каза още Захариева.

Все пак според нея договорът за приятелство между България и Македония е бил голям успех.

"България винаги е имала ясна позиция. Първо - договор за приятелство. В този договор има много ясни условия. Те имат задължение за добросъседство. Напредване на работата на историческата комисия, промяна на учебниците. Започването на преговоите не означава край. Това не е нещо, което не сме им казвали. Винаги са казвали, че ще е трудно", каза още Захариева.

Все пак изтъкна, че България и Македония вече честват заедно светите братя Кирил и Методий, цар Самуил, Илинденско-Преображенското въстание, което доскоро е било немислимо. Според нея не трябва да се подценява това, което вече е свършено, особено като се има предвид, че от Македония се очаква да се откаже от всичко, което хората там са учили през последните 75 години.

"Но трябва да стане. Ако искаш да си член на ЕС, трябва да се държиш като европеец", категорична бе Захариева.

Тя заяви, че България е близо до сключване на сделката за F-16.

"На финалната фаза сме. Тепърва се преговаря по цената. Но българската авиация има нужда от най-доброто", каза Захариева.