Премиерът Бойко Борисов коментира случая със заловения в Пловдив ученик, който е подготвял атентат.

"Бяха разпространени видеоматериали на бомбите, те са страховити. Помолих колегите от Отряда за борба с тероризма, с които съм служил, да отидат да ги видят - те казаха, че това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора, и са няколко пъти по-силни от тези в "Сарафово", каза Борисов.

Той благодари на медиите, които са запазили в тайна името на момчето.

"Кой е човекът, кое е семейството му - всеки може да се сдобие с тази информация, като тръгне по улиците на Пловдив, за 1-2 часа един добър журналист ще стигне до хората. Въпросът е в изкушението да го напишеш и да се направиш на велик, в случая това ни носи щета. Благодарих на медиите, които пазят информацията. За мен те са истински медии. Благодаря им", заяви премиерът.

И допълни, че е нямало как случаят да не бъде оповестен, защото той влиза в съда.

"Няма как да не оповестим случая, защото влиза в съда. Не можем да го скрием, влиза в съда. Хайде да си мерите приказките. Не трябва да губим доверието в институциите и в такива моменти да можем да го съхраним", каза Борисов.

Вече се работи за създаване на антитерористичен център, където да се концентрират службите.

"В момента сме ситуирали мястото, когато станем готови, ще го финансираме. Имаме отделени средства, така че много тихичко ще го направим", обясни Борисов.

Премиерът връчи в дирекция "Жандармерия" ключовете на нови автомобили за областните дирекции на МВР.

"МВР никога не са били по-добре окомплектовани. 346 са автомобилите за 9 млн. лева. С тези коли преследват престъпници, трябва да се придвижват бързо. Много са хубави автомобилите, 6 скорости, близо 130 коня, много икономични, бензинови. Вземаме бензинови автомобили, защото виждате - рестрикциите към дизела в Европа вървят с бясна скорост. А може да дойде време и в България да се произвеждат. Мисля, че полицаите, които ги карат, ще бъдат доволни, защото са много по-добри от старите коли", каза Борисов.

Според него разликата в окомплекотването на МВР в сравнение с времето, когато той беше главен секретар, е "от земята до небето".

"Купуваме техника, за да могат полицаите ни да си изпълняват функциите, не само те, а и жандармерията. В най-отдалечените места да може да се отива бързо. Тези лампи отгоре на автомобилите са от ново поколение, не изгарят като старите. Така че през нощта да могат да се обозначават и по магистрали, и по пътища", обясни Борисов.

Той отказа да коментира предложения, свързани със субсидиите на партиите.

"Имаме правителствено решение на Министерския съвет за 1 лев. След референдума всичко се стоварваше на гърба на ГЕРБ и на всички им беше лесно. Сега правителството взе решение. Не коментирам колко да бъде субсидията. Ние сме взели решение на база на референдума, то е 1 лев и това защитава ГЕРБ. Какво искат да правят другите партии си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение. Има голяма разлика. Иначе аз мога да предложа да асфалтираме пътя до Луната и това не е лошо", каза Борисов.