ЕС не трябва да разделя Албания и Северна Македония и ще започне преговори за членство с тях едновременно.

Това бе посланието, което Брюксел изпрати до двете страни за два дни. Днес го каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на срещата си с македонския президент Стево Пендаровски. А вчера го заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който прие албанския премиер Еди Рама.

„Въпросът днес не е дали, а кога“, изтъкна Туск.

Той приветства Стево Пендаровски, който е на първото си посещение зад граница след избирането му за президент на Република Северна Македония.

Туск обаче не пожела да обяви конкретна дата за началото на преговорите. Очаква се обаче тя да бъде още този месец. На 29 май Еврокомисията за втора година поред препоръча Съветът на ЕС да започне преговори и със Скопие, и с Тирана.

„Ако съм леко предпазлив, това е, защото понякога постигането на консенсус межу 28-те страни от ЕС е по-дълго, отколкото ми се иска“, каза Туск.

Двамата с Пендаровски бяха единодушни, че най-важните постижения на Северна Македония са договорите с Гърция и България. Именно те са проправили пътя към евроатлантическата интеграция на бившата югославска република. Според президента те освобождават страната му от бремето на миналото. И днес тя единствена на Западните Балкани няма конфликт с никого от съседите си.

Вчера в Брюксел бе албанският премиер Еди Рама, който се срещна с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„В този изключително сложен регион, с моменти на трагична съдба, ние нямаме право да играем игри. Аз съм категорично за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Трудно е, защото те имат проблеми помежду си, но ние трябва да дадем гаранции на хората, които живеят там, че европейската перспектива е реална. Затова мисля, че отварянето на преговорния процес с Албания е част от тази стратегия, при която се вземат предвид резултатите, постигнати от албанския народ. Ние не трябва да отстъпваме от решението, което Комисията взе през миналата седмица. Северна Македония и Албания имат своето място в ЕС, затова трябва да започнем преговори и с двете страни“, заяви Юнкер.

Еди Рама отвърна на нападките, че управниците в Тирана мечтаят за Велика Албания:

„Винаги съм мечтал за нещо по-велико, но не за Велика Албания, а за Велика Европа, в която де юре са албанци, сърби, македонци. Сигурен съм, че повечето хора от парламентите на някои страни членки, които говорят с повече скептицизъм за нас, не знаят, че Западните Балкани са в рамките на европейските граници. Така че ние сме част от Европейския съюз, но същевременно нямаме място в него. Общността има избор какво да прави с нас - да ни остави да кървим отвън, или да ни пусне вътре. Да ни остави да кървим и да създадем проблем и за самия Съюз, или да сме част от него и всеки да е на мястото си.“

Юнкер предупреди да не бъдат отлагани насрочените за 30 юни местни избори в Албания. Това би навредило на процеса на евроинтеграция на страната. Отлагането на вота бе обявено от президента Илир Мета, който е от опозиционната Демократическа партия. Той се оправда с обстановката на несигурност заради антиправителствените протести. Премиерът Рама обаче по-късно съобщи, че изборите ще се състоят.