Европейските министри на финансите се споразумяха тази сутрин върху общата рамка на бюджет на еврозоната, важен проект на френския президент Еманюел Макрон, макар да е значително по-малък, отколкото той искаше, предаде Франс прес.

"За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще помага на страните от еврозоната да се сближават и са станат по-конкурентоспособни", каза министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер. -  Това е пробив."

"За първи път започваме да мислим за бъдещето като споен блок и да координираме нашите икономически политики", добави той.

Споразумението между министрите отне 12 часа дискусии и ще бъде представено другата седмица на държавните и правителствените ръководители на ЕС, които се събират на среща на върха в Брюксел на 20 и 21 юни.

С мандат от националните си лидери от миналия декември министрите на финансите дебатират от шест месеца въпроса за бюджета, който разделя страните от юга - привърженици на по-голямата солидарност - и тези от Севера, начело с Холандия, които предпочитат бюджетната строгост.

Кръстен "бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция", зародишът на бюджета на еврозоната има за цел да насърчава структурните реформи, за да увеличи конкурентоспособността на 19-те страни, приели единната валута.

По-конкретно, обясни пред АФП френски дипломат, става дума за реформата на професионалното образование, която би могла да бъде финансирана поне частично от този инструмент. Ако обаче държавите не изпълнят ангажиментите си за реформи, ще трябва да връщат отпуснатите фондове.

Този инструмент ще бъде включен в бюджета на ЕС (т.е. на 27-те страни на съюза, когато Обединеното кралства го напусне). Той обаче не се нарича "бюджет на еврозоната", както в началото си представяше Макрон. Северните страни се противопоставиха на този термин.

Размерът му ще бъде много по-малък от този, който желаеше френският президент. Той имаше предвид няколкостотин милиарда евро.

Дискусията за точния обем на инструмента ще се проведе по-късно тази година, по време на по-общите преговори за бъдещата многогодишна бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 година.

Два европейски източника споменаха пакет от 17 милиарда евро за седем години, за 19-те страни от еврото.

Холандският министър на финансите Вопке Хукстра приветства "плодотворните дискусии" и "стимулирането на истинска реформа в еврозоната".

"Така еврозоната ще стане по-силна", написа той в Туитър.

Хукстра се отнасяше с най-голяма неохота към тези реформи.

"Имаме да изминем още дълъг път, специално, що се отнася да финансирането на на новия бюджет и аз не подценявам предизвикателствата, които ни очакват", каза Льо Мер.

Според висш европейски представител, цитиран от Франс прес, този бюджет би могъл да се захранва от допълнителни приходи от нови данъци.

Франция и Германия предлагат да бъде създаден данък върху финансовите трансакции на европейско ниво - проект от 2011 година, на предишната Европейска комисия, който още не може да види бял свят.

През нощта министрите се споразумяха и да модифицират договора за Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната), подписан в разгара на дълговата криза през 2012 година, за да стане този фонд кредитор от последна инстанция за банки изпаднали в големи затруднения.

Държавите от еврозоната сега трябва да се заемат със завършването на своя Банков съюз, чийто последен липсващ елемент е единната схема за гарантиране на депозитите, която да замени сегашните 19 национални схеми, припомня АФП.