"Скъпи другарки и другари, не го правя. Не внасям пред конгреса своята оставка".

Това заяви Корнелия Нинова пред конгреса на БСП. За този акт я призоваха много местни организации. Думите й бяха посрещанти с бурни аплодисменти. Преди няколко седмици Нинова подаде оставка пред пленума и именно това стана повод за свикването на конгрес. Днес обаче Нинова обясни, че пред нея има няколко възможности. Да запази личното си достойнство и да поддържа "на инат" своята оставка и да предизвика хаос в партията. Или да поеме лични щети върху себе си, но да предпази партията. И допълни, че пред егото си и бъдещето на БСП избира последното.

В кратко слово Нинова заяви, че е изпълнила всички ангажименти, с които е била избрана за промяна в БСП, но и в България. Като включително е отказала уговорки за власт и пари.

"Който и да е лидер, Господ да е, без вас е нищо. Заедно и отборно свършихме добра работа", обърна се Нинова към конгреса.

Тя припомни, че БСП е победила на президентските избори и е увеличила броя на своите депутати и евродепутати. Въпреки това тя е решила да подаде оствка, защото е модерен европейски политик. Нинова каза, че това е било премислено решение.

"Най-лесно ми беше да кажа на националния съвет - предупредих ви, вие сте виновни и да си остана председател", каза още Нинова.

И продължи:

"Помислих си: стига, изтощихме партията, измъчихме хората с борби кой да води бащина дружина. Накрая ще останем без дружина. Нека двете тенденции в БСП да излъчат кандидати. Да имаме програми. Да бъде избран от партията по-добрият, другите да приемат резултата. Това щеше да бъде почтено, демократично, модерно. В стила на ПЕС.  В Европа през последните десетилетия прибягват до пряк избор, за да решат проблема си със самозатварянето на елита".

Според Нинова обаче нейната оставка е отворила кутията на Пандора.

"Националният съвет блокира процедурата за пряк избор. Видях как всички пороци на прехода, срещу които се борим 3 години, мощно нахлуха за 3 седмици в БСП. И в най-лошите си прогнози не съм допускала. Започна личното ми очерняне с много лъжи. Запазих с мълчание. Усили се натиска да се спре промяната в БСП. Пусна се машината за манипулации и фалшиви новини. Различни лобита задвижиха интересите си. Бизнесмени отвън се бъркат в партийните ни работи.

Искам да им кажа - наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите уважаеми господа. Казвам ви го смело. БСП не се продава, не е стока, БСП е кауза. Ако можете да купите 10, 20, 30 търговци в храма зад каузата стоим стотици хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре. Благодаря за подкрепата. Някои казват, че вашето мнение е изкуствено, платено. Това са хора, в чиито мисли всичко е пари. Знам, че сте истински. Бъдете спокойни, ще се справим заедно и обединени с тази криза. Аз създадох този хаос, аз ще подредя нещата", каза Нинова.

Тя отхвърли внушенията за еднолична власт. Когато попитала опозицията си в БСП кое нейно решение е било еднолично един от тях отговорил:

"Ти подкрепи този Кьовеши без разрешение на НС".

Нинова попита защо другарите са против г-жа Кьовеши да бъде европейски главен прокурор.

"Стилът ми е силов, не познавам задна скорост. Като кажа нещо го правя до край. Липсва ми гъвкавост и това изглежда не е добро качество. Никога не съм пренебрагвала колективните органи", каза още Нинова.

А упреците срещу нея - че променя идеологията на БСП, били свързани само и единствено с отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

"Рискуваме да блокираме цялата партия, отлив на подкрепа и невъзможност за участие на местните избори. Имаме потенциал и не бива да го рискуваме. Други се самоиздигат за председатели вече. Други вече се считат за такива и раздават кабинети на "Позитано", а имат 1 400 преференции. Ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес", обърна се Нинова към опозицията.

Делегати на конгреса призоваха Корнелия Нинова още в началото на заседанието да оттегли подаването на своята оставка. Опозицията предложи промени в устава, които на практика да отменят прекия избор на председател. Депутатът Георги Свиленски се изказа против това предложение и неговото изказване бе посрещнато с аплодисменти. В изказването си Свиленски изрично изтъкна, че преди 2 години Димитър Дъбов е бил "за" прекия избор, докато сега е против.

"Преди 2 години др. Свиленски беше най-близкия до др. Миков, сега го виждаме от другата страна", отговори му Дъбов.

Той зададе въпроса когато председателят е избран пряко, пред кого ще се отчита и кой ще го освободи.

"Откакто я има партията пряк избор не е прилаган. Има 6 или 7 социалистически партии в Европа, които прилагат пряк избори. У нас го приложи СДС. Всички знаем скоро след това как приключи политическият живот на тази партия", каза още Дъбов.

Свиленски не му остана длъжен.

"Георги Свиленски никога не е бил в Изпълнителното бюро - нито при Станишев, нито при Миков, нито при Нинова. От 20 години е член на БСП. Това, че вие си променяте позициите, вие бяхте автора на тази поправка, сега да ни казвате колко е некоректна не ви прави чест", каза той под аплодисментите на залата.

От много региони излязоха с искане Нинова да оттегли своята оставка, като тези искания бяха посрещнати с аплодисменти. Делегат от Пазарджик посочи, че БСП е постигнала победи над ГЕРБ, където досега е губила и е повишила общия си резултат.

"Казанлък също настоява да оттеглиш оставката си. Молим те да осмислиш и оцениш. Изведе ни като един мощен локомотив, вдъхна ни надежа и кураж да говорим смело, открито. Нашата опозиция ще почака още няколко месеца, за да приложим нашия устав такъв, какъвто е. Точката за оставката да отпадне. Ние все пак бележим ръст на обществено доверие от 50 хил гласа", каза делегат на когреса под бурни аплодисменти.

Веднага след това се изказа Велислава Дърева.

"Айде да не забравяме, че обсъждането на точка е в дневния ред. Не е момент за изнасяне на декларации, емоционални слова и лични обяснения. Прекият избор е много голяма глупост. Помислете си защо е необходимо да бъде направена тази промяна. Според нашия устав конгресът има право да разпусне партията, да вземе крайното решение. Но няма право да избере председател. Разбирате ли този абсурд. Юридически, политически. Вие не желаете да го видите, но абсурдът седи и ви гледа. И в един хубав момент цялата партия ще падне в този капан", каза Дърева.

Според делегат от Русе хората, които са против Нинова и имат пряко отношение към по-тежки избори, загубиха.

"Др. Станишев, ако бяхме те послушали, тогава щеше да видиш тежка загуба. Преди 3 години не гласувах за Корнелия Нинова. Но видях, че получихме лидер, който е боец и не се страхува да се противопостави и вътре, и вън", заяви русенският делегат.

Той посочи, че ГЕРБ е победил в неговия град само с 1,7%.

"Дайте шанс на Русе и други партийни организации да спечелят местните избори. Ако останем раздирани от вътрешни противоречия, никой няма да ни подкрепи", заяви делегатът.