Държавен фонд „Земеделие” е на път да оглави класацията за най-куриозни случаи в родната администрация след като уволнява за пореден път свой висш служител за злоупотреби. Янаки Червеняков е отстранен за трети път от фонда, съобщи за пред бТВ Калоян Костадинов, заместник-изпълнителен директор на структурата.

Първоначално Червеняков е уволнен от фонд „Земеделие” преди 2014 г. Калоян Костадинов не каза пред бТВ, че не знае какви са били мотивите. През 2016 г. Червеняков е отстранен заради конфликт на интереси заради къща за гости в с. Лиляново, Сандански, построена с евросредства. Установено е, че собственик на къщата е неговата тъща. За този случай разказа и разследващия сайт „Бивол” преди три години. А едва преди две седмици е уволнен със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева за уронване престижа на администрацията, каза зам.-директорът на ДФЗ.

От няколко седмици фондът извършва проверки на 288 „къщи за гости”, за които има съмнения за злоупотреби с европейски средства, изплащани за периода 2007-2013 г. Целта е да се разбере дали в къщите наистина имат гости и се ползват по предназначение или са изградени, за лично ползване от собствениците и техните фамилии. За повечето къщи мониторингът за проверки е изтекъл в края на 2015 г.

Преди два месеца зам.-министърът на икономиката Александър Манолев беше освободен от поста по заръка на премиера Бойко Борисов заради разкритието, че е използвал евросредства за построяване на къща за гости, която не се използва по предназначение. В момента тече разследване срещу него.

Заради скандалите във фонда беше отстранен от длъжност и земеделският министър Румен Порожанов. Оставката му бе поискана от премиера Борисов, който се ядоса, че Порожанов не е уволнил зам.-шефа на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. За нея също стана известно, че е свързана с къща за гости. Личният и телефон бил даден за връзка на официалния сайт на къщата.   

В края на април тази година медиите показаха две къщи за гости на един собственик. Първата къща е субсидирана с 391 хил. лв. и е отворила през 2015 г. На нея липсва табела, че предлага нощувкка. Собственикът не отговаря на телефона си. А постройката би трябвало да е в експлоатация поне 5 години след откриването си през 2015 г. Втората постройка е по-голяма - с две сгради за живеене, гараж и барбекю. За нея от Европа са дошли 336 хил. лв. субсидия.