Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че не би се кандидатирала за кмет на София, ако бъде издигната от БСП. В интервю за БНР тя се пошегува, че винаги името ѝ се спряга, когато в някакъв сектор има криза.

„Не са ме питали само за Българския футболен съюз, но ако започнат да ми звънят спортните репортери ... Аз съм открит човек, прям. В момента, в който преценя, че инструментариума, с който разполагам като омбудсман, не ми позволява адекватно да адвокатствам на българските граждани, че не съм ефективна в моята защита, със сигурност ще предприема други стъпки.

Може и да кандидатствам за други позиции, но с ясната цел да бъда полезна и да работя за българските граждани. В този ред на мисли, партийно издигане и кандидатиране ми изглеждат абсолютно неприемливи, тъй като аз работя за българските граждани. Освен това съм сигурна, че каквото и да правя, след като ми изтече мандата, то ще бъде свързано с правата на гражданите“, обясни Мая Манолова.

Тя отново посочи, че ако види друга позиция, в която ще е  по-полезна и по-ефективна за гражданите, ще го обяви публично. "В момента имам достатъчно ангажименти като омбудсман. Това, което ме тревожи, са много бавните стъпки, с които моите каузи се придвижват. Ще дам пример с медицинските сестри, със законопроекта за банките, с каузата ми за правила при фирмите за бързи кредити…", добави Манолова. 

Тя беше категорична, че не би се кандидатирала от името на партия. „Това, че се прокрадва от различни партии, че биха ме подкрепили, биха ме номинирали, благодаря, но решенията ги вземам аз. Със сигурност, давайки цялата си енергия да съм адвокат на гражданите, няма как да се обвържа с партия…. Не съм чула да има кандидати, обявили се, за кмет на София, а мен ме питат вече повече от една година“, коментира омбудсманът.

Миналата седмица лидерът на БСП в София Калоян Паргов, обяви, че името на Манолова е най-често споменавано сред социалистите в столицата. Номинациите за кандидатите за кмет на София тепърва ще се уточняват, но Манолова е категорично желана за тази позиция.