СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Шестима бойни парашутисти и един военен санитар от Бундесвера (германската войска) от петък са по принуда в България и не могат да продължат за мисията си в Ирак, съобщават днес немските медии.

Според договорка с правителството в Багдад германците трябва да обучат командири на кюрдите да боравят с немските оръжия, които ФРГ им предоставя. Кюрдите познават добре съветските калашници, картечници и танкове, но не и западни оръжия. Преди полета за Ирак от германското Командване задгранични мисии с централа край Потсдам са съобщили на ВВС в Багдад опознавателните знаци на военния самолет от тип “Трансал”, с който немските парашутисти и медицинското лице е трябвало да излетят. В последния момент машината е дала дефект и е била сменена с друга.

Германските военни са излетяли за Ирак от натовското летище в Хон, в северната западногерманска федерална провинция Шлезвиг-Холщайн. Ирак обаче отказал да приеме самолета заради новите опознавателни знаци. 

Така германските военни се озовали в България, където се намирали по принуда и до днес.

Не се съобщава къде точно пребивават бойните парашутисти и техния колега по пагон санитар. Известно е обаче, че НАТО обикновено използва летището ни в Бургас, както и тамошното пристанище. Кога немският военен самолет ще продължи за Ирак, още никой не може да каже.

“Всеки час се надяваме Ирак да даде разрешение за приземяване на самолета на негова територия”, заяви днес говорител на Командването задгранични мисии на Бундесвера, цитиран от агенция ДПА. 

На 1 септември т. г. правителството на Ангела Меркел отпусна 70 милиона евро за въоръжаване на кюрдите, за да дадат отпор на джихадистите от терористичната групировка “Ислямска държава”. Първата германска помощ, изпратена на 5 т. м., включваше 4000 каски и още толкова бронежилетки, 700 радиопредавателни станции, 680 инфрачервени бинокли за нощно виждане, металотърсачи и други военни прибори.

Същинското въоръжаване за 4000 кюрди тепърва предстои. През идните седмици Германия ще изпрати 16 000 автомата, по 8000 от тип G3 и G36 и 6 милиона муниции за тях, 40 картечници MG3, 8000 пистолета Р1, 30  противотанкови установки “Милан” с 500 ракети. Тези ракети поразяват цели на 2 км разстояние. Кюрдите ще бъдат въоръжени и с 2500 противотанкови ръчни гранати, 10 000 обикновени гранати и др. Общото количество муниции за предоставените оръжия е 8 008 500.

Германия ще изпрати в Северен Ирак също 100 военни камиона, 20 от които бронирани, една цистерна за гориво и един мобилен наземен радар. Това ще стане с рейдове на натовски самолет от тип „Airbus A 400 M“. Вън от съмнение е, че Германия ще изпълни поетия ангажимент. Под въпрос обаче е дали това ще стане в график заради поведението на официален Багдад.