След пореден ден на масови протести главната администраторка на Хонконг Кери Лам официално се извини заради опита да прокара по бързата процедура закон за екстрадиция.

Той теоретично щеше да предостави на Пекин правомощието да изисква трансферирането на политически дисиденти и въобще врагове на режима от бившата британска колония към вътрешен Китай, където щяха да бъдат съдени по тамошните рестриктивни закони.  

Неделните протести се доближиха по многочисленост до едномилионния марш миналата седмица. Тези демонстрации са най-голямото предизвикателство пред властите в Хонконг след като територията бе присъединена към Китай със специален статус през 1997 г.

Освен потенциалната възможност за злоупотреба чрез законопроекта, протестиращите се разгневиха на управляващите заради техни коментари, чрез които изразиха съмнение относно професионализма на критиците сред юристите, както и от репресиите на полицията срещу демонстранти на 12 юни.

Органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми по време на по-малочислените, но много по-бурни демонстрации пред сградите на администрацията.

В извинението се казва, че правителството "разбира, че тези възгледи са продиктувани от любовта и загрижеността към Хонконг"

"Главната администраторка се извини на народа на Хонконг за това и се заклева да възприеме по-искрено и скромно отношение, да приеме критиките и да подобри службата си за народа", гласи обръщението.

Протестиращите нямат намерение да забавят скорост. Те настояват законопроектът да бъде напълно зарязан и Кери Лам да си подаде оставката.

"Нашите изисквания са прости. Кери Лам трябва да напусне администрацията, законът за екстрадиция трябва да бъде върнат и полицията трябва да се извини за това, че използва екстремно насилие срещу собствения си народ", настоя банковият работник Джон Чау докато вървеше редом със свои приятели. "И ние ще продължим", допълни той.