ГЕРБ взема 36,5%, БСП  - 20,2%, ДПС – 11,9%, а реформаторите – 7,3%. Това показват резултатите от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 15 и19 септември. Процентите за партиите са от твърдо решилите да гласуват българи, уточняват от агенцията.  Според данните със сериозни шансове за представителство в Народното събрание са  още три политически формации. АБВ е с 5,3%, ББЦ и Патриотичният фронт са с по 5,2%. 

"Разликата между АБВ, ББЦ и ПФ е толкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори. Няма обаче основание да се твърди, че гласът за всяка от тях би бил пропилян глас. Още повече, че и трите формации от самото начало на кампанията, получават резултати в проучванията на "Екзакта", които правят вероятно попадането им в следващото Народно събрание", обясняват от агенцията. 

Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, сочат данните. 

Данните не са прогноза за изборите, уточняват от агенцията.

В понеделник последните си данни огласиха и от "Галъп". Според тях за ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС – 14,2%, за България без цензура – 5,8%, за Реформаторския блок – 5,6%, за Патриотичния фронт – 4,9%, за АБВ – 3,6%, за „Атака” – 3,4%. Очаква се да гласуват около 3,4 милиона души. За разлика от "Галъп" от "Екзакта" дават сериозен резултат на Реформаторския блок, който го вкарва в парламента и го оттласква от другите три партии - ББЦ, ПФ и АБВ, които са с близки позиции, но са на ръба. 

На евровота "Екзакта" на Лидия Йорданова си извоюва славата на една от агенциите с прогнози най-близки до крайните резултати.