Европейският съюз ще накаже Турция с предупредителна търговска мярка заради претенциите й към газовите залежи в акваторията на Кипър, съобщава гръцкият консервативен всекидневник "Катимерини"

Очаква се утре министрите на европейските въпроси на ЕС на съвет в Люксембург да обявят, че замразяват преговорите с Турция за синхронизация на митническия й съюз с ЕС.

Според проект на резолюцията, цитирана от вестника, мярката е в отговор на "извънтериториалните дейности на Турция в източното Средиземноморие". 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди снощи Турция, че я очакват последствия, които могат да стигнат и до санкции от Европейския съюз, ако се потвърди, че тя е започнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Република Кипър.

 
През май Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб, който прави проучвания за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър.  В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър през 2011 г. американската компания "Нобъл енерджи" откри залежи от около 140 милиарда кубически метра природен газ. 
 
 
Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района кораба "Фатих" със задача да прави проучвателни сондажи до 3 септември. Турското решение беше критикувано от ЕС, САЩ, както и от Гърция.

Според "Катимерини" утрешната резолюция ще осъди "незаконните действия на Турция в Източното Средиземноморие" и ще отбележи, че "Турция продължава все повече да се отдалечава от ЕС".

Двадесет и осемте припомнят, че "присъединителните преговори са спрели и че няма други глави, чието отваряне или затваряне да се обсъжда". Те също ще предупредят, че "не се предвижда повече работа в посока на синхронизиране на митническия съюз ЕС-Турция".

Турция води преговори за присъединяване към ЕС от 2005 г. Тя има митнически съюз с ЕС от 1963 година, когато сключва споразумението си за асоцииране с тогавашната Европейска икономическа общност. С течение на времето условията на този съюз са се актуализирали периодично във връзка с присъединяването на нови държави към ЕС и за да обхване той нови стоки и услуги.

През 2013 г. ЕС се съгласи да поднови преговорите с Турция след почти тригодишно прекъсване, но напредъкът оттогава е минимален.

Въпросът за турските сондажи край Кипър ще бъде в дневния ред на Европейския съвет на 20 и 21 юни, съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел. Киръпският президент Никос Анастасиадис ще информира за ситуацията останалите европейски лидери.