Канадски парашутист е загинал на воденото от САЩ учение с натовски сили Swift Response 2019, което се провежда на територията на летище Чешнигирово, близо до Пловдив. Двама американски парашутисти и един канадец са в болница с различни фрактури без опасност за живота.

От Министерството на отбраната са обяснили пред "Дневник", че са изпълнявани задачи по скок от ниска височина.

Води се разследване за смъртта на военнослужещия, съобщи подполковник Виолина Вълева от международния пресцентър на учението, цитирана от "Фокус".  

"Наистина има загинал военнослужещ, който не е български гражданин, и още трима ранени военнослужещи, на които им е оказана медицинска помощ", каза подполковник Вълева.

Тя отбеляза, че ръководител на учението е Командването на сухопътните сили на САЩ, които тепърва трябва официално да потвърдят тази информация, тъй като българската страна не е оторизирана да дава повече информация, дори за народността на загиналия и пострадалите парашутисти. По думите й подробностите ще бъдат обявени пред медиите, едва след като от американска страна дадат разрешение за това. Според подполковник Виолина Вълева парашутните скокове по време на масовия въздушен десант в района на летището в село Чешнегирово са били планувани за след 24 часа снощи, така че най-вероятно инцидентът се е случил именно тогава. 

Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година, като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти.

Според сценария за частта на учението, която се провежда в България, в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. База Безмер осигурява непосредствена авиационна поддръжка и подаване на средствата за противовъздушна отбрана на земята.

Полетите се ръководят от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване на операцията е от американска страна.

SWIFT RESPONSE 2019 демонстрира стратегическо използване на въздушно преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force.

В учението освен страните домакини участват Канада, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Великобритания и САЩ. В парашутните операции са ангажирани близо 1000 души.

Учението продължава и утре - на полигона в "Ново село", като от прессекретариата на държавния глава обявиха, че на него ще присъства Румен Радев.