Как да се изследваме за лаймска болест в 66 средно трудни стъпки.

Първи ден - отиваме в НЦЗПБ. Влизаме, посреща ни портиер, който казва НАКЪДЕ??, вие казвате - ъъ, еми към лабораторията за кърлежи, лаймска болест, ала-бала.

Портиер:

Тя затвори. Затвори. До 12 часа е. Елате утре в 8.

Тръгвате си, ставате сутринта, отивате, и на булеварда, пред една бяла врата до сградата на НЗЦПБ, виждате да се вие традиционна българска опашка с елементи на отчаяние. На вратата е лепнат лист А4 с надпис:

В 12 ЧАСА ВРАТИТЕ СЕ ЗАКЛЮЧВАТ!!!!

С леко свит стомах си казвате - "еми, дано не съм за тая опашка точно!", въпреки че всичко говори, че сте точно за тая опашка, защото на нас тука такова ни е талончето на късмета - да сме точно за тая опашка.

Все пак решавате първо да пробвате в сградата на Националния център по заразни и паразитни болести, надявайки се и там да изследват. Влизате в сградата, посредством спомените си от кръжоците по ориентиране се добирате до гише, на което какво пише, приятели? Пише:

ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ. НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ КРЯСЪЦИ, ОБИДИ И НЕКОРЕКТО ОТНОШЕНИЕ (с тоя правопис).

Правите знак за защита тип къщичка и предвидливо се отправяте към асансьора, който ви отнася до 4-тия етаж, където, по спомен отпреди няколко години, е лабораторията. Виждате врата, зад която, по надпис, трябва да има специалисти по кърлежи и противните им болести.

Чукате! Излиза, слава Богу, мила жена, която ви казва - о, ама вие сте за опашката долу, но си преценете дали ще успеете да влезете до 12 часа (часът е 9), след което ви консултира безплатно за тайнствата на кърлежите и мерките против тях. Най-ценният съвет, който чувате, е:

"Не вярвайте, че пръскат по тревните площи... Пръскайте си се вие с репеленти."

Благодарите от сърце и слизате обратно при опашката, където си ви е мястото по рождение. Тя не е мръднала - хората си стоят с грижливо опакованите кърлежи и си чакат на прохлада, под кестените, и в известен смисъл чак е красиво.

Отивате да видите как е вътре, в недрата на опашката, и виждате нов надпис - между 10 и 10.15 има нещо, наречено БЛОКАДА (може би кърлежите вдигат стачка??), демек няма да се извършват манипулации.

Отвън все така заплашително виси надписът, че...

В 12 ЧАСА ВРАТИТЕ СЕ ЗАКЛЮЧВАТ!!!

... и няма как - започвате да си представяте как в 12.05 отчаяна, чумава тълпа започва да тропа с кърлежите по прозорците и да протяга треперещите си, изсъхнали лаймски ръце.

РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ ЗАКЛЮЧАТ В 12 ЧАСА!!! Тръгвате си.

Отивате в първата друга лаборатория, която ви е по път. Вътре няма никого, жената е усмихната, учтива.

ЗАПОВЯДАЙТЕ. ПРИ НАС ТОЯ МЕСЕЦ ЛАЙМСКАТА БОЛЕСТ Е НА ПРОМОЦИЯ, НАМАЛЕНА Е!

Чудесни новини, казвате, повече такива промоции ни трябват в тоя живот. А резултатите кога стават? Ами, всеки вторник и четвъртък... Не, пардон, тогава са хламидиите. Лаймската е в петък. Великолепно, казвате:

Давайте една Лаймска за петък и довиждане.

Ето така, приятели, се изследваме за Лаймска болест. Приятен ден.

---

Бел. ред.: Текста препечатваме от фейсбук профила на Красимира Хаджииванова заради реалностите, описани в него, с изричното разрешение на авторката и с уточнение, че не касае личен здравен проблем. Подзаглавието е на редакцията.