Министерството на външните работи ще разчита главно на българските общности в чужбина, за да попълни съставите на секционните избирателни комисии (СИК) зад граница за парламентарния вот на 5 октомври. Това казаха пред Клуб Z от ведомството. СИК в чужбина ще са 428 и ще имат по петима членове, което означава, че общо трябва да бъдат ангажирани 2140 души. От външно са изпратили писма до посолствата и са им поставили задача да намерят по 5 човека от местните общности за всяка комисия.

ЦИК вече взе решение, с което назначи в тези СИК представители на партиите, които се командироват за тяхна сметка. Те обаче са не повече от 900 души. В голяма част от секциите партиите изпращат по един човек. Най-много партийни представители ще има в страните от Европа, докато в по-отдалечени държави техният брой е минимален.

Преди дни от Външно вече обявиха, че ще командироват около 400 души, като по-голямата част от тях - около 260, ще са заети с гласуването в Турция. Всички тези държавни служители идват от министерствата, както и от администрацията на Министерския съвет и президентството. Днес от Външно заявиха, че повече командировани няма да има. От ведомството разчитат посолствата да осигурят достатъчно хора за СИК, включително и такива, които да са в резерв, ако се наложи съставът на комисиите да се попълва в последния момент.

Заради големия брой секции в чужбина бюджетът на МВнР се очаква да бъде увеличен от 1 200 000 лв. на 1 886 000 лв. Въпреки уверенията от правителството, че парите ще бъдат отпуснати и днес няма такава точка в заседанието на МС.