Странна и будеща въпроси смърт в Украйна. В Киев беше открит мъртъв 46-годишният Дмитро Тимчук, депутат от Народния фронт (партията на бившия премиер Арсений Яценюк и доскорошния секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов) във Върховната рада.

Тимчук, о.з. подполковник от Въоръжените сили на Украйна, беше координатор на групата "Информационно съпротивление", журналист, активист, блогър, един от влиятелните осведомители за войната срещу Украйна и руската агресия. Като лице на "Информационно съпротивление" (инициатива, която създаде през март 2014 г.) той беше сред най-разпознаваемите и смятани за относително надеждни източници за положението на "передовая" - фронтовата линия между украинската армия и терористично-окупационните войски на Руската федерация в Донбас. Казвам относително надеждни, понеже в ситуация на война - а Украйна се намира в такава вече шеста година - винаги трябва да се гледа с повишено внимание на това кой какво и как говори.

Но Тимчук безкомпромисно, настоятелно и съвестно противодействаше на руската пропаганда всеки ден.

Новината за кончината му разбуни политическите среди в Киев. Първата оповестена версия е, че Тимчук се е самопрострелял в главата, докато чистил пистолета си, връчен му като награда. Версия, разгласена от неговия колега депутат и бивш съветник на вътрешния министър Арсен Аваков - Антон Геращенко. Други от фракцията на Народния фронт обаче не вярват в историята за нещастен случай.

В Министерството на вътрешните работи разглеждат няколко версии, вкл. и убийство, съобщава интернет телевизията "Громадське".

Зла ирония е, че Тимчук почина в деня, в който Съвместният разследващ екип (JIT) обяви в Нидерландия имената на четирима заподозрени като преки отговорници за свалянето на пътническия самолет "Боинг 777" на Малайзийските авиолинии (полет MH17) с 298 души на 17 юли 2014 г. над Източна Украйна. Според разследващите виновните са трима руски и един украински граждани. Сред тях - небезизвестният Игор Стрелков (Гиркин).

Тимчук посвети доста усилия на разбиването на безбройните митове, фалшиви съобщения, изфабрикувани свидетелства, откровени измислици и комични хипотези, които пропагандата на Кремъл яростно започна да бълва след злощастния ден. Глупости, в които хиляди европейци продължават да вярват и до днес: то не беше украински заговор срещу самолета на Путин; "испанският диспечер Карлос", който работил в киевското летище "Бориспил" и уж видял украински военни самолети да преследват боинга; че всъщност това бил изчезналият през март MH-370; че самолетът превозвал трупове; че американците искали да избият научните светила в борбата срещу СПИН (летели с трагичния полет за конференция в Мелбърн през Куала Лумпур); че олигархът и бивш губернатор на Днипропетровска област И. Коломойский заръчал на хърватски пилоти на хеликоптери да свалят самолета... И тъй нататък, измишльотини безчет.

Всъщност, ако днес в столиците на западните държави - и в централните институции на ЕС и НАТО - вече достатъчно сериозно осъзнават опасностите от fake news (и създават и развиват звена за ефективното противодействие на хибридни атаки), то това в немалка степен се дължи и на онази неудържима вакханалия от руска дезинформация, развихрила се след 17 юли 2014 г.

Каквато и да е истината за трагичния край на Дмитро Тимчук, с него свободна и бореща се с чужди и вътрешни демони Украйна загуби един от своите неуморни бойци на информационното поле.

А то става все по-важно - и все по-често води до реални загуби, до жертви офлайн. И не само там.

Текстът е от профила на автора във фейсбук. Клуб Z го публикува с разрешение от автора.