ДПС изпраща писмо до премиера Бойко Борисов, с което го призовават да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, наука, култура и образование. Това каза зам.- председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Сред авторите на писмото е и Делян Пеевски. То е по повод отлагането на промените в бюджета, с които трябваше да бъдат намалени държавните субсидии.

"Ние народните представители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Халил Летифов, които от името на ПГ на ДПС внесохме предложенията по повод финансирането на политическите партии и предложението за безплатни детски градини за децата в България и за строителство и ремонт на нови детски градини, както и предложението за освобождаване на ДДС на научната, художествената и учебната литература, написахме и отправяме писмо до министър-председателя с копие до финансовия министър Горанов", каза Цонев.

В писмото се изразяват аргументите на ДПС да направят тези свои предложения. Отчита се, че министър-председателят е припознал предложенията на ДПС.

Цонев каза, че техните предложения за изменения в закона за политическите партии са били приети в бюджетна комисия, но после са били отхвърлени с аргумента, че са извън обхвата на приетите на първо четене текстове.

"В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че при внесен лично от министър-председателя Закон за бюджета, грижата за българските деца може да е извън обхвата му. Призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, наука, култура и oбразование", допълни Цонев.

Депутаттът Румен Гечев обяви днешния ден за фиаско за Бойко Борисов.

"Идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха. Ние приведохме аргументи, че това, което предложи г-н Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено са антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора", смята Гечев.

Според него въпросът е дали това е отлагане или приключване.

"Според мен нещата отиват към приключване, а не към отлагане. Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно и докато върви отлагането, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв. Цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 млрд. за чертежи. Това беше целия цирк, ако не сте го разбрали - вече го знаете", допълни още Гечев. 

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че точката ще влезе в дневния ред, когато бюджетната комисия внесе доклада.