„И трите водещи сили в Европарламента признаха, че системата с водещия кандидат не работи“, отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на Клуб Z.

Така той коментира провала на опита да бъде постигнато споразумение за бъдещия председател на Еврокомисията на започналия вчера двудневен Европейски съвет в Брюксел. По тази причина председателят на Съвета Доналд Туск свика нова, извънредна среща на върха на 30 юни.

Вчера и социалистите, и либералите дадоха ясно да се разбере, че няма да подкрепят Манфред Вебер – водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП).

„Шансовете и на тримата кандидати са еднакво малки“, каза Борисов, който също е в Брюксел.

Социалистите издигнаха холандеца Франс Тимерманс. Либералите са против процедура с водещия кандидат и са издигнали няколко души. За техен фаворит обаче се смята датчанката Маргрете Вестагер, която в момента е еврокомсар по конкуренцията.

Българският министър-председател е бил категоричен пред европейските си колеги, че Комисията трябва да бъде оглавена от човек от партията, спечелила европейските избори. Такова е било мнението и на унгарския премиер Виктор Орбан.

„И тук има нещо нелогично. Тези, които се бориха на изборите - водещите кандидати, получиха доверието съответно на европейските десни, социалдемократи и либерали – само те не могат да участват в състезанието, а всеки друг европейски гражданин може“, коментира Борисов.

И затова според него било безсмислено днес лидерите да се видят отново, тъй като резултатът е известен.

„Всичко познах“, реагира Борисов на намека, че е предвидил провала на "план А" за избора на бъдещ шеф на ЕК.

И допълни, че "план Б" ще се обсъжда на 30 юни.

На въпроса каква е гаранцията, че тогава лидерите ще се разберат, той отговори:

„Така винаги действаме. Това е практика – до 3-4 часа през нощта не се разбираме... И сега в неделя, когато е последният срок... На 1 юли трябва да сме готови, на 2 юли трябва да се гледа.“

Борисов допълни, че не трябва да се играе на тото. Така той коментира думите на френския президент Еманюел Макрон, че би подкрепил германската канцлерка Ангела Меркел, ако сее кандидатирала да оглави ЕК.