Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели днес повторните кметски избори в Истанбул срещу кандидата на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха медиите в страната и света.

Според гръцкия всекидневник "Катимерини" Имамоглу от Народнорепубликанската партия има 53,76% от гласовете, а бившият премиер Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта на напредъка (АКП) - 45,32%. Данните са предварителни - при 96% преброени гласове, посочва изданието. Бюлетини са пуснали 84,4% от над 10-те милиона избиратели в Истанбул.

Турският всекидневник "Йени шафак" съобщи, че Имамоглу печели с 53,6% от гласовете срещу 45,4% за Йълдъръм.

Последният призна победата на опонента си и го поздрави. По-късно го поздрави и Ердоган.

Екрем Имамоглу отива на телевизионен дебат с опонента си в компанията на съпругата си. Снимка АП / БТА

Резултатът е тежък удар за Ердоган, чиято политическа кариера започна преди 25 години в кметството на града на Босфора,  който с 15-те си милиона жители дава една трета от турския БВП.

Именно Ердоган казваше, че който спечели Истанбул, печели 82-милионна Турция.

На 31 март Имамоглу победи с 0,16% (13 000 гласа) преднина пред Йълдъръм. Днес той увеличи разликата на 1,3 милиона гласа.

Под натиска на Ердоган и след оплаквания на неговата партия от нередности Върховният избирателен съвет касира избора и насрочи повторен за днешната дата.

Непопулярното в Турция и по света решение мобилизира опозицията и предизвика критики дори сред управляващите.

Ройтерс цитира анализатори, според които загубата на избора може да принуди Ердоган да направи промени в правителството и във външната си политика.

Някои предричат разцепление в АКП, тъй като някогашни близки съратници на Ердоган като предишния президен Абдула Гюл и бившия премиер Ахмет Давутоглу остро критикуваха повтарянето на изборите в Истанбул.

Недоволството от Ердоган, който превърна Турция от парламентарна в президентска република, съсредоточавайки в ръцете си почти "султанска" власт, се усилва и от това, че той назначи за финансов министър зетя си Берат Албайрак.

Последният се превърна в най-близък съветник на президента, прекъсвайки връзката му с по-ниските етажи на партията.

Турция е заплашена от американски санкции заради решението на Ердоган да купи руски зенитни ракети С-400 вместо американски "Пейтриът".

Заради няколкомесечното задържане на американски пастор по обвинения в "тероризъм" страната си навлече временно наказателни мита от САЩ върху износа на стомана и алуминий.

Преговорите на Турция за членство в ЕС са на практика спрели, а през изминалата седмица ЕС предупреди, че може да ореже финансирането си за Турция и да спре срещите на високо равнище с нея заради провокационните й проучвания за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Страната е в икономическа криза. Турската инфлация се движи между 18 и 20 на сто тази година, отразявайки спадащи жизнени стандарти за голяма част от населението. Обезценяването на националната валута, лирата, е съчетано с голям краткосрочен дълг, който тревожи инвеститорите.