Американският техногигант Apple може да получи солена глоба заради слаби продажби на флагманния си iPhone, съобщава Tech Crunch. Причината е, че главният им конкурент - Samsung - иска неустойка заради слабо натоварване на заводите им.

Корейците произвеждат екрани за iPhone от версия X, първата с OLED вместо стандартния LCD дисплей. Технологията с органични диоди се оказа значително по-добра от гледна точка на цветове и истинско черно, както и по-икономична, затова компанията в Купертино започна да ги предлага в топ моделите. Първоначално друга южнокорейска компания щеше да осигури OLED за Apple - LG, но оттам обявиха, че им липсват производствени мощности.

От Samsung твърдят, че от Apple поискали отделен завод за дисплеи за iPhone и обещали поръчки от 100 млн. бройки годишно. Новите iPhone обаче, чиято цена мина 1000 долара, се продават далеч по-слабо. Според Samsung натоварването на завода е едва на 50% с техни поръчки. Те ще искат стотици милиони неустойка.

Това е довело до спад на оперативната печалба на подразделението, произвеждащо екрани - двойно между 2017 и 2018 г. 

През 2018 г. Samsung планираше построяване на още един завод за OLED, но спадът на пазара за смартфони - и видно казусът с Apple - ги накара да се откажат от разширяването.