Ислямистката групировка "Хорасан" е главната заплаха за САЩ и е по-опасна от "Ислямска държава".

Това стана ясно, след като Пентагонът съобщи на 23 септември, че е бомбардирал позиции на организацията край сирийския град Алепо.

"Хорасан" е издънка на "Ал Кайда" и може да се окаже по-голяма опасност от ИД, съобщил наскоро на сбирка на висшите разузнавачи Джеймс Клипър - директорът на американското Национално разузнаване.

В понеделник се разбра, че "Хорасан" е още по-опасна от джихадистите, тъй като е била в напреднала фаза на подготовка на терористични атентати в Съединените щати. Според в. "Ню Йорк таймс" тя разработвала план за използване на бомба, която може да мине незабелязано през системите за сигурност на летищата. Вероятно става дума за експлозивен материал, налят в неметални предмети като тубичка от паста за зъби или в дрехи. За целта били привлечени майстори на бомби от Йемен.

Главният прокурор и министър на правосъдието Ерик Холдър допълни в интервю пред телевизия "Ей Би Си", че притесненията от "Хорасан" стоят в основата на решението да бъде забранено незаредени лаптопи и мобилни телефони да бъдат внасяни в самолети, пътуващи за САЩ.

По всичко личи, че главната цел на Вашингтон, макар и не афиширана, е да се справи окончателно с "Хорасан", която е издънка на "Ал Кайда", а не с "Ислямска държава", която е доста по-лесна мишена отбелязва в. "Вашингтон пост". Именно затова САЩ обявиха на 23 септември, че са извършили 8 удара по тренировъчни лагери, контролни и командни центрове и други обекти на групировката край Алепо.

Що е то "Хорасан"?

Това е твърде странна групировка. Най-интересно от всичко е нейното име. То иде от Велик Хорасан - историческа област на териториите на днешните Иран, Афганистан и Пакистан. Наистина е доста налудничево сунитска организация, съставена от араби, да вземе персийско название, асоциирано априори с шиитския уклон в исляма.

Не е изключено обаче и названието да е дадено от американското разузнаване. Целта на това засега е неясна.

Според хадисите - устните предания за пророка Мохамед, той обявил, че черни знамена от Хорасан ще ознаменуват пришествието на последния негов приемник, имама Махди.

За разлика от ИД, която постоянно разпространява по интернет и печата материали със снимки на убийства, "Хорасан" не обича публичността. Не е изключено дори хората от ИД да не подозират, че бойците от "Хорасан" са базирани съвсем близо до тях. Все пак Алепо не е толкова далече от Рака - необявената столица на "Ислямска държава".

"Хорасан" е близък съюзник на сирийския ислямистки Фронт "Ал Нусра", а според някои източници - част от него. Групировката е съставена от 50-ина ветерани на "Ал Кайда" с опит в Пакистан, Афганистан, Северна Африка и Чечня. Те заминали за Сирия по нареждане на Айман аз Зауахири - лидера на "Ал Кайда", наследил Осама бин Ладен след ликвидирането му през 2011 г.

„Хорасан“ набира лесно и бързо западни граждани, живеещи в Европа. Разбира се, повечето от тях изповядват исляма и са потомци на имигранти от Близкия изток или Северна Африка. Със западноевропейските си паспорти обаче те по-лесно минават през границите и събуждат по-малко подозрения.

Кувейтец командва организацията

Лидер на "Хорасан" е 33-годишният Мухсин ал Фадли от Кувейт. Той е бил от най-приближените хора на Осама бин Ладен и е един от малцината, които са знаели за атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ още преди те да бъдат извършени. Тогава Ал Фадли е бил едва 20-годишен.

Мухсин ал Фадли

Информацията за него е преди всичко от сведение на американския Държавен департамент, разпространено през 2012 г.

Заради опасността, която арабинът представлява за САЩ, правителството във Вашингтон дава награда от 7 милиона долара за информация, която би довела до арестуването му. Ал Фадли е известен още с имената Мухсин Фадил Аид ал Фадли, Мухсин Фадил Аид Ашур ал Фадли, Абу Маджид Самия и Абу Самия.

Ал Фадли е замесен във взривяването на френския танкер "Лембур" в Аденския залив край Йемен на 6 октомври 2002 г. На кораба имаше 18 български моряци. При атентата загина 38-годишният Атанас Атанасов от Айтос. Той изчезна след взрива и тялото му изплува на брега няколко дни по-късно. Останалите наши сънародници оцеляха. Само трима бяха леко ранени. От танкера изтекоха 90 000 барела суров петрол, които сериозно замърсиха водите на Аденския залив.

С две пробойни в корпуса след взрива "Лембур" бе откаран на буксир на ремонт в "Дубай". Днес корабът се нарича "Маритим джуъл" ("Морско бижу").

Три дни по-късно Ал Фадли участва в атака срещу американски войници в родния му Кувейт, при която един военнослужещ е убит, а друг - ранен.

През 2009 г. арабинът отива в Иран, където работи за местния клон на "Ал Кайда". Режимът на аятоласите обаче е шиитски и не признава сунитската групировка. Ал Фадли е арестуван за кратко, но после е освободен и изгонен от ислямската република.

През 2011 г. Ал Фадли оглавява "Ал Кайда" в Иран, макар и в изгнание. А през 2013 г. пристига в Сирия, където се присъединява към Фронт "Ал Нусра". Не е ясно кога точно той е поел командването на групировката, за която така и не се знае дали наистина се казва "Хорасан".

Може почти със сигурност да се каже, че САЩ съвсем скоро ще обявят официарно своя следващ враг номер 1. И това ще бъде кувейтецът Мухсин ал Фадли.